
Contactloos pinnen voor het eerst populairste betaalmethode
AMSTERDAM (ANP) - Contactloos pinnen was vorig jaar voor het eerst populairder dan zowel het klassieke pinnen als contant betalen, stellen De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland. Nederlanders betaalden 43 procent van hun aankopen contactloos met hun pinpas. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus lijkt contant betalen nog sneller uit het winkelbeeld te verdwijnen.
In 2019 nam het aantal cashbetalingen af naar ongeveer 2,3 miljard betalingen. Daarbij werd een waarde van 32 miljard euro aan munten en bankbiljetten uitgewisseld. Dat staat in schril contrast met de 4,7 miljard pinbetalingen met een waarde van 116 miljard euro.
Volgens DNB en de Betaalvereniging Nederland is de toegenomen verschuiving van contant betalen naar pinnen vooral ontstaan door de mogelijkheid om kleine bedragen contactloos te pinnen. Ongeveer 3 miljard van alle pinbetalingen was vorig jaar contactloos. Vooral jongeren geven de voorkeur aan de nieuwe betaalmethode.
Cashbetalingen
De populariteit van cashbetalingen lijkt sneller af te nemen als gevolg van de huidige corona-uitbraak. In totaal trokken Nederlanders de afgelopen weken 30 procent minder contant geld uit de muur. Economen van ING concludeerden vorige week op basis van pintransactiedata dat contactloos pinnen sinds de corona-uitbraak verder in de lift zit. Voor de corona-crisis werd 64 procent van de pinbetalingen contactloos afgedaan. Inmiddels zou dat 71 procent zijn. Dat is mede mogelijk doordat banken de limieten voor contactloos pinnen hebben verhoogd.
Niet iedereen die contactloos kan betalen is daar mogelijk bewust van, bleek bovendien uit het onderzoek van DNB. Iets minder dan een kwart van de consumenten zegt geen pas te hebben waarmee contactloos kan worden gepind, terwijl 90 procent van de passen inmiddels contactloos kan worden gebruikt.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Nvidia is woensdag 4,2 procent hoger geƫindigd op Wall Street. Dat gebeurde onder meer nadat bekend was geworden dat olieconcern Saudi Aramco overeenkomsten heeft gesloten ter waarde van ongeveer 90 miljard dollar met verschillende grote Amerikaanse bedrijven, waaronder het chipconcern. De overeenkomst met Nvidia heeft betrekking op infrastructuur rond kunstmatige intelligentie (AI).
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse farmaceut Sanofi heeft woensdag aangekondigd tot 2030 minstens 20 miljard dollar (omgerekend bijna 18 miljard euro) te willen investeren in zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Met dat geld moeten onder andere onderzoeks- en productiecapaciteit worden uitgebreid.
7 uur geledenDOHA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag deals ondertekend die zullen "leiden tot een economische uitwisseling ter waarde van minstens 1,2 biljoen dollar" (omgerekend bijna 1100 miljard euro) tussen de Verenigde Staten en Qatar. Dat staat in een bericht van het Witte Huis waarin details van enkele deals zijn uiteengezet.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Gameontwikkelaar Ubisoft heeft het afgelopen boekjaar verlieslatend afgesloten, ondanks een succesvolle lancering van zijn nieuwe game in de Assassin's Creed-reeks. Dat komt naar voren uit de jaarresultaten die het Franse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geƫindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.
9 uur geledenDOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
10 uur geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
11 uur geleden