Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumptieboom eind 2023 deels door energietoeslag, zegt ABN AMRO

Consumptieboom eind 2023 deels door energietoeslag, zegt ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - De sterke groei van de consumptie door particulieren in het vierde kwartaal van vorig jaar werd grofweg voor een kwart gedreven door de energietoeslag die mensen met een laag inkomen kregen. Dat heeft ABN AMRO berekend in een publicatie over de impact van de eenmalige energietoeslag.

De energietoeslag van 1300 euro werd vorig jaar voor het grootste deel uitgekeerd in het laatste kwartaal. Ongeveer 1 miljoen huishoudens kunnen aanspraak maken op de toeslag, die werd ingesteld om huishoudens met een laag inkomen tegemoet te komen in de hoge energiekosten.

De energietoeslag is een nationale regeling, maar de uitvoering ligt bij de gemeentes. Die bepalen ook het moment van uitbetalen. ABN AMRO berekende op basis van geanonimiseerde transactiedata van de bank dat die toeslag met name in het vierde kwartaal werd uitgekeerd. In totaal gaat het naar schatting om 1 miljard euro aan energietoeslag die in die periode werd uitgekeerd.

De toeslag werd vorig jaar voor een groot deel omgezet in consumptie, zeggen economen van de bank. Zo viel de hoge uitkering van de toeslag in het vierde kwartaal samen met een historische stijging van de uitgaven van particulieren. De totale consumptie nam in het vierde kwartaal toe met ongeveer 1,6 miljard euro. Ter vergelijking: doorgaans groeit de consumptie volgens de bank per kwartaal ongeveer met 300 miljoen euro en in de drie voorgaande kwartalen namen de uitgaven juist af.

In eerder onderzoek van de bank kwam al naar voren dat een aanzienlijk deel van de energietoeslag snel uitgegeven wordt en omgezet in consumptie. "Gemiddeld genomen stroomde ongeveer 40 procent (om precies te zijn 43,25 procent) van de energietoeslag binnen drie weken na uitbetaling naar de economie", schrijft ABN AMRO. Ook zouden mensen met een lager inkomen hun geld meer uitgeven aan consumptie dan de hogere inkomens. Die laatste groep zet relatief meer geld opzij en spaart vaker.

Gemeentes konden vorig jaar pas in oktober beginnen met de uitvoering van de toeslag, omdat het wetsvoorstel eenmalige energietoeslag toen pas werd aangenomen in de Eerste Kamer. In 2022 werd het totale bedrag van de energietoeslag zelden in één keer uitgekeerd, maar verspreid over twee of drie momenten in het jaar, aldus ABN AMRO.

Meer uit Financieel

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

5 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

6 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

9 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

10 uur geleden
Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.

11 uur geleden
Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street. De beurswaarde steeg tot ruim 2 biljoen dollar. Ook softwareconcern Microsoft (plus 1,8 procent) stond bij de winnaars na bekendmaking van cijfers.

22 uur geleden
Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

1 dag geleden