Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumptieboom eind 2023 deels door energietoeslag, zegt ABN AMRO

Consumptieboom eind 2023 deels door energietoeslag, zegt ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - De sterke groei van de consumptie door particulieren in het vierde kwartaal van vorig jaar werd grofweg voor een kwart gedreven door de energietoeslag die mensen met een laag inkomen kregen. Dat heeft ABN AMRO berekend in een publicatie over de impact van de eenmalige energietoeslag.

De energietoeslag van 1300 euro werd vorig jaar voor het grootste deel uitgekeerd in het laatste kwartaal. Ongeveer 1 miljoen huishoudens kunnen aanspraak maken op de toeslag, die werd ingesteld om huishoudens met een laag inkomen tegemoet te komen in de hoge energiekosten.

De energietoeslag is een nationale regeling, maar de uitvoering ligt bij de gemeentes. Die bepalen ook het moment van uitbetalen. ABN AMRO berekende op basis van geanonimiseerde transactiedata van de bank dat die toeslag met name in het vierde kwartaal werd uitgekeerd. In totaal gaat het naar schatting om 1 miljard euro aan energietoeslag die in die periode werd uitgekeerd.

Consumptie

De toeslag werd vorig jaar voor een groot deel omgezet in consumptie, zeggen economen van de bank. Zo viel de hoge uitkering van de toeslag in het vierde kwartaal samen met een historische stijging van de uitgaven van particulieren. De totale consumptie nam in het vierde kwartaal toe met ongeveer 1,6 miljard euro. Ter vergelijking: doorgaans groeit de consumptie volgens de bank per kwartaal ongeveer met 300 miljoen euro en in de drie voorgaande kwartalen namen de uitgaven juist af.

In eerder onderzoek van de bank kwam al naar voren dat een aanzienlijk deel van de energietoeslag snel uitgegeven wordt en omgezet in consumptie. "Gemiddeld genomen stroomde ongeveer 40 procent (om precies te zijn 43,25 procent) van de energietoeslag binnen drie weken na uitbetaling naar de economie", schrijft ABN AMRO. Ook zouden mensen met een lager inkomen hun geld meer uitgeven aan consumptie dan de hogere inkomens. Die laatste groep zet relatief meer geld opzij en spaart vaker.

Gemeentes konden vorig jaar pas in oktober beginnen met de uitvoering van de toeslag, omdat het wetsvoorstel eenmalige energietoeslag toen pas werd aangenomen in de Eerste Kamer. In 2022 werd het totale bedrag van de energietoeslag zelden in één keer uitgekeerd, maar verspreid over twee of drie momenten in het jaar, aldus ABN AMRO.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden