Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumptie sterkst gegroeid sinds Tweede Wereldoorlog

Consumptie sterkst gegroeid sinds Tweede Wereldoorlog

DEN HAAG (ANP) - De consumptie van Nederlandse huishoudens is in april het sterkste aangetrokken sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd de enorme groei vooral veroorzaakt doordat de consumptie in de vergelijkbare maand vorig jaar juist op een zeer laag niveau lag vanwege de eerste lockdown. Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was.

Consumenten hebben volgens het statistiekbureau 9,4 procent meer besteed dan in april 2020. Een maand eerder kromp de consumptie nog met 0,4 procent. Maar de consumptie kwam niet boven het niveau van voor de pandemie. In april 2021 besteedden consumenten nog 9,2 procent minder dan in april 2019.

Aan zaken als gas, elektriciteit en brandstof werd bijna een vijfde meer besteed dan een jaar eerder. Het hogere gasverbruik heeft dit cijfer flink opgedreven. Daarnaast werd er meer benzine en diesel voor de auto getankt. Vanwege de lockdown werd een jaar geleden nog veel minder met de auto gereden.

Duurzame goederen

Verder werd er ruim 17 procent meer gespendeerd aan duurzame goederen. Het gaat vooral om bijvoorbeeld kleding, schoenen en auto's. Aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, werd ook meer geld uitgegeven. Met een plus van 6,7 procent constateerde het CBS in deze categorie de eerste groei van de consumptie na februari 2020.

Drie weken geleden meldde het statistiekbureau al dat winkels in april hun omzetten met gemiddeld 9,6 procent hadden opgevoerd. Zowel de omzet van de non-foodsector als die van de foodsector groeide, evenals de onlineverkopen.

Het CBS maakte daarnaast bekend dat de investeringen van bedrijven in april zijn toegenomen. Dat is de tweede maand op rij. De toename was met een plus van 9,9 procent zelfs iets groter dan in de voorgaande maand. Er werd onder andere meer geld gestoken in gebouwen en machines. Volgens het CBS worden de omstandigheden voor de investeringen de laatste tijd steeds beter. In juni ziet het beeld er weer gunstiger uit dan in april. Daarbij kijkt het statistiekbureau onder meer naar de situatie op afzetmarkten en op de financiële markten. Wat meespeelt is dat de exportgroei is aangetrokken. Ook zijn industriële ondernemers positiever geworden over hun orderpositie. Tegelijkertijd wordt het sentiment van consumenten steeds minder negatief.

Meer uit Financieel

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

4 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

5 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

8 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

10 uur geleden
Vliegveld Manchester schrapt vluchten om stroomstoring

MANCHESTER (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vluchten die zondag vanaf het vliegveld van Manchester zouden vertrekken, zijn geschrapt of lopen lange vertraging op. Een eerdere stroomstoring in de regio van de Engelse stad zorgt voor problemen op de luchthaven, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

10 uur geleden
Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

1 dag geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

1 dag geleden