
Consumentenbond ziet misleiding bij prijzen elektrische auto's
DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond waarschuwt voor misleiding bij de prijzen van gebruikte elektrische auto's. Uit een steekproef van de bond komt naar voren dat verschillende autobedrijven hun gebruikte elektrische auto's goedkoper laten lijken dan ze zijn, door te adverteren met prijzen exclusief BTW. Deze misleiding is verboden. De Consumentenbond heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingelicht.
Op de site Autoscout24 biedt een BOVAG-bedrijf een Hyundai Kona aan voor 26.945 euro. In werkelijkheid kost de auto ruim 32.600 euro, inclusief 21 procent BTW, aldus de Consumentenbond. Op Marktplaats adverteert een BOVAG-lid met een Peugeot e-208 voor 27.900 euro. De werkelijke prijs is 33.759 euro. En op de site van de ANWB staat een Tesla Model 3 die ruim 9000 euro meer kost dan de geadverteerde 42.950 euro, stelt de bond.
"Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief BTW te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder BTW is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.
Overheidssubsidie verrekenen
De bond onderzocht online advertenties voor drie merken gebruikte elektrische auto's: de Hyundai Kona, Tesla Model 3 en Peugeot e-208. Daarvoor werden maximaal de bovenste tien advertenties bekeken op de websites Autoscout24, Autotrack, Marktplaats, ViaBovag en ANWB. De meeste misleidende advertenties stonden op Autoscout24 en Marktplaats. Op viaBovag ging het het vaakst goed, maar dat betekent niet dat alle BOVAG-leden zich aan de regels houden. Op andere sites adverteerden deze namelijk wel met ex-BTW prijzen.
De onderzoekers zagen ook een andere truc om auto's goedkoper te laten lijken. Daarbij verrekent de dealer alvast de mogelijke overheidssubsidie voor elektrische auto's (2000 euro) in de advertentieprijs. Die subsidie moet de eigenaar echter zelf aanvragen, nadat hij de auto heeft gekocht.
Meer uit Financieel
MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.
24 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.
1 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.
2 uur geleden