Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

Volgens het Kifid moeten banken bij het berekenen van de compensatie ook rekening houden met rente over rente. De te veel betaalde rente hadden consumenten namelijk kunnen gebruiken om hun lening af te lossen. Door die aflossing zouden ze over de rest van de lening minder rente hebben betaald.

"Dit is goed nieuws voor gedupeerde consumenten en voor ons aanleiding om met de banken in gesprek te gaan over de concrete gevolgen hiervan voor de bestaande compensatieregelingen", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Eerder oordeelde het Kifid al dat ABN AMRO en andere banken te veel rente in rekening brachten bij hun klanten. ABN en later ook ING, Rabobank en de Volksbank kwamen daarna met compensatieregelingen voor honderdduizenden gedupeerden.

Het was echter lang onduidelijk of de banken ook verplicht waren om de rente op rente te vergoeden. In een eerdere uitspraak oordeelde het Kifid nog van niet. "Alleen de Rabobank nam dit rente-effect toch mee in zijn compensatieregeling. Met de andere banken lukte het niet om een dergelijke afspraak te maken. Maar nu deze nieuwe uitspraak er ligt, ligt de weg wat ons betreft open om opnieuw met de banken in gesprek te gaan", aldus Molenaar.

Meer uit Financieel

Frans TotalEnergies steekt 1,5 miljard in gasproject Qatar

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies steekt 1,5 miljard dollar in Qatars nieuwste grote gasproject. De investering komt slechts drie maanden nadat de Fransen zich al hadden ingekocht in een van de andere grote gasprojecten van de Golfstaat.

7 uur geleden
Scholz: de ene uitdaging na de andere door energiecrisis

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsland wordt geconfronteerd met de ene uitdaging na de andere bij het reageren op de energiecrisis die is ontketend door de Russische oorlog in Oekraïne. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz gezegd in zijn wekelijkse videoboodschap.

8 uur geleden
Deutsche Bank schikt met beleggers over laks toezicht op Epstein

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Deutsche Bank schikt voor ruim 26 miljoen dollar met Amerikaanse beleggers die de grootste bank van Duitsland beschuldigden van laks toezicht en het zaken doen met risicovolle klanten. De zaak ging onder meer over de banden van het financiële concern met de steenrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein en verschillende Russische oligarchen.

9 uur geleden
Opnieuw rijen op Schiphol, ook wachtenden onder de overkapping

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol staan zaterdag opnieuw lange rijen. Bij vertrekhal 1 moeten de reizigers soms ook buiten onder de overkapping staan. Volgens een woordvoerder loopt alles wel goed door. De wachttijd voor de security zou ongeveer een uur bedragen.

10 uur geleden
Kostenoverschrijdingen bij ExxonMobil tellen op tot 138 miljard

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Als meerdere projecten bij een bedrijf duurder uitpakken dan was ingeschat, kan de rekening flink oplopen. Dat bewijst een gelekt intern onderzoek naar projecten van het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil. Door kostenoverschrijdingen moest er tussen 1998 en 2017 wel 138 miljard dollar meer naar projecten dan aanvankelijk de bedoeling was.

11 uur geleden
Filipijnen staan voor dilemma, willen toch Russische brandstof

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Filipijnen praten met Rusland over het kopen van brandstof en andere belangrijke goederen omdat het nationale belang van het land zwaarder weegt dan mogelijke zorgen over de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Filipijnse president Bongbong Marcos gezegd in een interview met Bloomberg TV.

12 uur geleden
Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met een staking bij de Bijenkorf. Medewerkers van de warenhuisketen hebben een ultimatum gesteld aan de directie. Als die niet snel over de brug komt met een "fatsoenlijke loonsverhoging", willen ze het werk neerleggen.

13 uur geleden