Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumentenbond stapt naar de rechter om Google-zaak

Consumentenbond stapt naar de rechter om Google-zaak

AMSTERDAM (ANP) - De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht van de bond tegen Google uit 2018. Volgens de AP is het uitgebreide onderzoek van de Ierse toezichthouder naar Google bepalend en zijn zij als Nederlandse autoriteit niet bevoegd. Toch wil de Consumentenbond dat er in Nederland ook actie wordt ondernomen tegen Google.

In 2018 hebben meerdere Europese consumentenorganisaties klachten ingediend over Google, dat de Europese privacywetgeving zou overtreden. Google zou gegevens van telefoons verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur. Die valt bijvoorbeeld af te leiden uit informatie over de bars, winkels of gebedshuizen die gebruikers bezoeken. Naar aanleiding van de klachten is de Ierse toezichthouder een onderzoek gestart, omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

De Consumentenbond wacht nu al twee jaar op een besluit van AP, maar die verwijst naar de Ieren. "De Ierse toezichthouder doet een breder onderzoek naar het gebruik van locatiegegevens door Google, dus zij zullen tot een besluit komen", laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.

Veel onduidelijkheid

Maar volgens directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar is er veel onduidelijkheid over dit Ierse onderzoek: "Het is volstrekt onduidelijk wat de reikwijdte is, hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend." Daarom vindt Molenaar het excuus van de Nederlandse toezichthouder voor zijn afwachtende houding onterecht.

Molenaar noemt het stuitend dat de Consumentenbond van de AP "zelfs op eenvoudige vragen over het proces geen antwoord krijgt". Intussen kan "Google zijn gang blijven gaan".

De AP zegt dat zij regelmatig overleg heeft met de Consumentenbond over deze zaak. "Daarin vertellen wij uitgebreid over het proces. En natuurlijk spreken wij ook de Ierse toezichthouder DPC over deze zaak." Maar de Ierse toezichthouder kan daarbij niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek, omdat dat het onderzoek kan schaden, aldus de woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond.

Meer uit Financieel

PepsiCo verkoopt weer meer frisdrank en chips

NEW YORK (ANP) - PepsiCo verkocht in de eerste drie maanden van het jaar wereldwijd meer frisdrank en chips dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daardoor zag het bedrijf achter merken als Pepsi en Lay's de omzet stijgen met 2,3 procent, naar ruim 18 miljard dollar.

31 minuten geleden
Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

ROTTERDAM (ANP) - Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

46 minuten geleden
Tesla schrapt 400 banen in Duitse fabriek door zwakke verkopen

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla schrapt vierhonderd banen in zijn enige Europese fabriek, in de buurt van Berlijn. Tesla maakte onlangs bekend wereldwijd ruim 10 procent van de banen te schrappen.

53 minuten geleden
Spotify draait recordwinst, ondanks omzetdaling

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in de eerste drie maanden van dit jaar het aantal abonnees zien stijgen, maar de omzet op kwartaalbasis daalde door teruggelopen advertentie-inkomsten. Toch bleef er onder de streep een recordwinst van 197 miljoen euro over. Een kwartaal eerder leed het bedrijf nog een verlies van 70 miljoen euro en een kwartaal daarvoor nog 225 miljoen euro.

58 minuten geleden
Google investeert 600 miljoen in vierde Nederlandse datacenter

GRONINGEN (ANP) - Google investeert 600 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter op bedrijventerrein Westpoort in Groningen. Dit wordt het vierde datacenter van het techbedrijf in Nederland. Tot nu toe heeft Google 3,8 miljard euro in Nederland geïnvesteerd, zo maakte het bedrijf bekend.

1 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone neemt verder toe

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder toegenomen tot het hoogste niveau in elf maanden. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in maart en de bedrijvigheid in Duitsland terugkeerde naar groei, meldt marktonderzoeker S&P Global.

2 uur geleden
Topman Randstad Nederland optimistisch over toekomst uitzendmarkt

DIEMEN (ANP) - Hoewel uitzendconcern Randstad de resultaten in de eerste drie maanden van dit jaar zag verslechteren, stelt topman Jeroen Tiel van de Nederlandse tak van Randstad dat de toekomst er beter uit gaat zien voor het bedrijf. Bedrijven zijn voorzichtiger met het aannemen van personeel door moeilijkere economische omstandigheden, ziet Tiel. "Er wordt een pas op de plaats gemaakt, maar op de lange termijn verwachten we dat er weer groei gaat ontstaan."

2 uur geleden