Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumentenbond: reisaanbieders waarschuwen niet voor risico's

Consumentenbond: reisaanbieders waarschuwen niet voor risico's

DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van pakketreizen waarschuwen klanten niet over de financiële risico's bij vakanties naar gebieden waarvoor vanwege corona op het moment van boeken een oranje-reisadvies geldt. Volgens de Consumentenbond ontduiken de reisorganisaties hiermee hun wettelijke zorg- en informatieplicht, meldt de bond op basis van een steekproef bij reisorganisaties.

Het kabinet raadt niet noodzakelijke reizen naar oranje gebieden af. Dat betekent dat reizigers bij oranje-bestemmingen zelf moeten betalen voor eventuele repatriëring of annulering, maar dat is bij veel vakantiegangers niet bekend.

De bond onderzocht ANWB Reizen, Corendon, Expedia Travel, KLM Holidays (AirTrade), Prijsvrij, Sunweb, The Travel Club, Tix.nl, TUI en Dé VakantierDiscounter. Alleen KLM Holidays wijst klanten actief op het risico van reizen naar een door corona oranje verklaard gebied, zegt de bond. The Travel Club en TUI zeggen dat reizigers hun geld terugkrijgen bij een negatief reisadvies, maar zeggen niet dat dit alleen geldt als het gebied geel of groen was op het moment van boeken.

Reisverzekeringen

Ook de aangeboden reisverzekeringen deugen volgens de Consumentenbond niet. Zo adviseren de ANWB, Corendon, Expedia en Sunweb verzekeringen die reizen naar oranje gebieden niet dekken. Ook is onduidelijk hoe actueel de voorwaarden van de verzekeringen nog zijn. Veel verzekeraars dekken reizen naar oranje gebieden inmiddels wel, aldus de bond.

De Consumentenbond wil dat de reisaanbieders hun verzekeringsinformatie op orde brengen en roept reizigers op verzekeringen goed te vergelijken. De bond heeft de uitkomsten van de steekproef met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gedeeld. Ook is reiskoepelorganisatie ANVR verzocht de leden te wijzen op hun verplichtingen.

De ANWB heeft leden inmiddels via een mail geïnformeerd dat de reisverzekering reizen naar bestemmingen die door corona een oranje- of rood reisadvies hadden weer volledig dekt. Volgens de ANWB is de beperking per 21 september al geschrapt. De versoepelingen gelden niet voor de annuleringsverzekering, zegt de ANWB. Annuleringskosten zijn wel gedekt als een reiziger of een van de reisgenoten het coronavirus oploopt.

Sunweb laat weten momenteel geen reizen uit te voeren naar oranje gebieden. Klanten kunnen wel alvast reizen boeken naar oranje gebieden, zoals Turkije en Egypte, aldus een woordvoerster.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

3 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

6 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

11 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

12 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

12 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

13 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

13 uur geleden