Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Consumentenbond: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging

Consumentenbond: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging

DEN HAAG (ANP) - Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg hierover negenhonderd meldingen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond verkapte prijsverhogingen noemt.

De bond kreeg de meeste meldingen over de siroop van Karvan Cévitam. Daarnaast werd ook geklaagd over Gouda's Glorie en koffiepads van de Hema.

Het laat volgens de Consumentenbond zien dat kopers deze gang van zaken oneerlijk vinden. "Als er extra inhoud in een verpakking zit, zetten fabrikanten dit wel groot op de verpakking. Dus ook bij een verminderde inhoud zouden fabrikanten iets op de verpakking moeten zetten", aldus de directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. De bond wil dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze werkwijze gaat toetsen.

In gesprek

Als verklaring voor de "verkapte prijsstijging" noemen fabrikanten onder meer stijgende kosten voor energie, transport en de prijsstijging van grondstoffen. "Voor vragen over de prijs hullen fabrikanten zich in stilzwijgen en verwijzen ze naar de supermarkten", aldus de Consumentenbond.

De ACM laat weten in gesprek te gaan met de Consumentenbond om er achter te komen of er sprake is van oneerlijke handelspraktijken. "Er zijn allerlei omstandigheden waardoor het in sommige gevallen wel als oneerlijk bestempeld kan worden, maar in andere gevallen niet. Dat zullen wij moeten uitzoeken, daar kan ik nu nog geen antwoord op geven", aldus een woordvoerster van de toezichthouder.

Wettelijke eisen

Het CBL, brancheorganisatie van supermarkten, stelt dat supers voldoen aan de wettelijke eisen. "Vooropstaat dat de consument over de juiste en actuele informatie over een product moet beschikken. Daarom moet de consumentenprijs goed en duidelijk vermeld zijn op het schap of in de webshop en de prijs per liter/kg ook. Ook moet duidelijk zijn wat en hoeveel de consument koopt. Het is dus zaak dat de consument goed geïnformeerd blijft en dat minimaal in de wettelijke vereisten voor etiketinformatie wordt voorzien", reageert een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Dat de inhoud en samenstelling van een product kan veranderen heeft volgens hem verschillende redenen. "Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van producten of ingrediënten. Maar ook zaken als het aanpassen van de productsamenstelling of portiegrootte van een product in het kader van het bevorderen van de gezondheid. Denk aan minder vet, suiker, zout en/of calorieën."

Het CBL stelt ook dat het veranderen van de inhoud/samenstelling van een product niets nieuws is. "Het gebeurt momenteel niet meer of minder."

Meer uit Binnenland

Kara-Moerza: Poetin moet voor rechter om Rus waarheid te tonen

DEN HAAG (ANP) - Vladimir Poetin moet voor de rechter gebracht worden want alleen op die manier zal de gehersenspoelde Russische bevolking de waarheid horen over zijn regime, zegt Evgenia Kara-Moerza. Zij is de vrouw van de prominente Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza die vorig jaar tot 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

21 minuten geleden
Dodelijk ongeval Schiphol gebeurde met KLM-vlucht naar Billund

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig dat betrokken was bij een dodelijk ongeval woensdagmiddag op Schiphol is een toestel van KLM met bestemming Billund in Denemarken, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel, een Embraer 190 met vluchtnummer KL1341 zou om 14.25 uur vertrekken, aldus de website van de luchthaven.

50 minuten geleden
Pilotenvakbond VNV uit medeleven na ongeluk op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Pilotenvakbond VNV heeft zijn medeleven geuit na een dodelijk ongeluk op Schiphol. Een persoon kwam woensdagmiddag in een vliegtuigmotor terecht en overleed.

51 minuten geleden
Ruim 90.000 Nederlanders kunnen vanuit buitenland stemmen

DEN HAAG (ANP) - Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgende week kunnen 90.357 Nederlanders die in het buitenland wonen een stem uitbrengen. Ze doen dat door hun stembiljet ingevuld naar de gemeente Den Haag te sturen. Die telt de stemmen.

52 minuten geleden
Veel animo voor grote schermen om EK-wedstrijden op te kijken

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders van grote schermen zien grote belangstelling voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Meerdere bedrijven melden zo goed als volgeboekt te zijn tijdens de wedstrijden van Oranje in de poulefase. Vooral vanuit de horeca is er veel vraag naar videoschermen.

54 minuten geleden
Marechaussee haalde alle passagiers vlucht Schiphol van boord

AMSTERDAM (ANP) - Alle mensen in het toestel dat betrokken was bij een dodelijk ongeval woensdagmiddag op Schiphol zijn van boord gehaald en opgevangen, meldt de marechaussee. Een persoon belandde in een draaiende motor van een vliegtuig. Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld.

1 uur geleden
Studenten Utrecht vragen om betere bereikbaarheid campus per tram

UTRECHT (ANP) - Utrechtse studenten willen dat het Science Park (voorheen Uithof) beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer en dat de tram naar de campus ook in de avonduren en de weekenden gaat rijden. Voorzitter Midas Urlings van VIDIUS studentenunie zei in een commissievergadering van de provincie Utrecht dat een betere bereikbaarheid "essentieel" is voor de leefbaarheid op de campus.

1 uur geleden