Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Constructieve midden ziet onderhandelen met coalitie niet zitten

Constructieve midden ziet onderhandelen met coalitie niet zitten

DEN HAAG (ANP) - De meeste partijen die informateur Johan Remkes noemde om nog invloed te mogen uitoefenen op de formatie-onderhandelingen, staan daar niet voor open. PvdA en GroenLinks, die lange tijd hoopten mee te kunnen onderhandelen voor een nieuw kabinet, wijzen dat resoluut af. PvdA-leider Lilianne Ploumen ziet "geen enkele rol" weggelegd voor haar partij om de voortzetting van de vorige coalitie te laten slagen. "Wij gaan de oppositie in", liet ze op Twitter weten.

Ook Volt is terughoudend. "Wij zijn niet een van de onderhandelende partijen, en beoordelen voorstellen zodra ze er zijn op hun merites in de Kamer. Wij hebben een constructieve houding als de plannen maar goed genoeg zijn." SGP is altijd bereid om mee te denken, maar de kleine christelijke partij vindt het "niet in de rede liggen" dat ze bewindslieden zou leveren.

Eenpitter Liane den Haan zou wel graag meepraten. "Ik wil dat er op ouderenbeleid een hele hoop gebeurt", zo zegt ze. Of ze zelf een positie in het kabinet ambieert vindt ze daarbij niet direct van belang. "De poppetjes" zijn wat haar betreft pas relevant in de laatste fase van het formatieproces en ze vindt dat ze met haar ene zetel "als allerlaatste" aan de beurt zou komen voor een post.

Geen verandering

De vijf partijen van "het constructieve midden" zaten woensdag nog aan tafel met Remkes en de vier partijen die nu gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. De informateur had hen uitgenodigd, omdat ze de motie steunden waarin de Kamer hem opriep te kijken naar een minderheidskabinet.

Volgens PvdA'er Ploumen trekt Remkes conclusies "die wij niet delen en die ook niet zo besproken zijn". Remkes zei dat er een "open uitnodiging" lag voor de vijf partijen om op verschillende manieren een nieuw kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU te steunen. Dat kan bijvoorbeeld met afspraken over de bestuurscultuur, de begrotingen of andere onderdelen van het regeerprogramma. Ze krijgen zelfs de gelegenheid om later bewindslieden te leveren, zonder zelf in een coalitie te gaan. Maar daartoe is de PvdA niet bereid, schrijft Ploumen. Haar partij gaat op geen enkele manier steun verlenen aan dit beoogde kabinet, dat een voortzetting is van de huidige regeringscoalitie. "Niet in onderhandelingen, niet in het leveren van de bewindspersonen."

GroenLinks-leider Jesse Klaver peinst er ook niet over om "gedoogsteun of bewindspersonen te leveren aan een rechts kabinet". Hij vindt het "een klap in het gezicht van de kiezers vindt dat dit na zeven maanden de conclusie is, terwijl het kabinet is gevallen vanwege de toeslagenaffaire. Nu gaan ze weer gewoon verder in zelfde samenstelling. Ik vind dat echt niet kunnen. Er is verandering beloofd, maar het gebeurt niet." Klaver wijst erop dat plannen ook een meerderheid moeten krijgen in de Eerste Kamer. De beoogde coalitie van VVD, D66, CDA en CU heeft dat met 32 van de 75 zetels niet.

Meer uit Politiek

VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen 'bizar'

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het "tamelijk bizar" dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma. Volgens de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) is dit gedaan naar aanleiding van het plan van Wiersma om het mogelijk te maken om in te grijpen bij weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.

8 uur geleden
Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert. Maar het is volgens haar ook belangrijk om te "kijken naar wat we in de EU moeten doen, en wanneer, en of we dat gezamenlijk kunnen doen", zei ze in Brussel.

9 uur geleden
Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

DEN HAAG (ANP) - De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

11 uur geleden
Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven. Het gaat om investeringen die nodig zijn voor het "Nederland van de toekomst", zei Kaag bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Eurogroep.

11 uur geleden
Tweede Kamer bijna klaar met behandeling Pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is na bijna honderd uur vergaderen bijna klaar met de inhoudelijke behandeling van de Pensioenwet. Nog één keer zullen de pensioenspecialisten van de fracties zich in de plenaire zaal over de wet buigen, voordat die in stemming wordt gebracht.

12 uur geleden
Aangifte moslimorganisaties tegen Wiersma om schenden grondwet

DEN HAAG (ANP) - Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). De Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) stelt dat de minister volgens de moskeeën bewust heeft gehandeld in strijd met de grondwet en zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan discriminatie bij de uitoefening van zijn ambt, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

12 uur geleden
VEMW: stilvallen industrie dreigt door koelwaterbeleid overheid

WOERDEN (ANP) - Bedrijven in de industrie- en energiesector dreigen in droge perioden, zoals de afgelopen zomer, gedeeltelijk of geheel te moeten worden stilgelegd als gevolg van het koelwaterbeleid van de overheid. Daarvoor waarschuwt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), de belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit- gas- en waterafnemers in Nederland.

15 uur geleden