Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Constructieve midden ziet onderhandelen met coalitie niet zitten

Constructieve midden ziet onderhandelen met coalitie niet zitten

DEN HAAG (ANP) - De meeste partijen die informateur Johan Remkes noemde om nog invloed te mogen uitoefenen op de formatie-onderhandelingen, staan daar niet voor open. PvdA en GroenLinks, die lange tijd hoopten mee te kunnen onderhandelen voor een nieuw kabinet, wijzen dat resoluut af. PvdA-leider Lilianne Ploumen ziet "geen enkele rol" weggelegd voor haar partij om de voortzetting van de vorige coalitie te laten slagen. "Wij gaan de oppositie in", liet ze op Twitter weten.

Ook Volt is terughoudend. "Wij zijn niet een van de onderhandelende partijen, en beoordelen voorstellen zodra ze er zijn op hun merites in de Kamer. Wij hebben een constructieve houding als de plannen maar goed genoeg zijn." SGP is altijd bereid om mee te denken, maar de kleine christelijke partij vindt het "niet in de rede liggen" dat ze bewindslieden zou leveren.

Eenpitter Liane den Haan zou wel graag meepraten. "Ik wil dat er op ouderenbeleid een hele hoop gebeurt", zo zegt ze. Of ze zelf een positie in het kabinet ambieert vindt ze daarbij niet direct van belang. "De poppetjes" zijn wat haar betreft pas relevant in de laatste fase van het formatieproces en ze vindt dat ze met haar ene zetel "als allerlaatste" aan de beurt zou komen voor een post.

Geen verandering

De vijf partijen van "het constructieve midden" zaten woensdag nog aan tafel met Remkes en de vier partijen die nu gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. De informateur had hen uitgenodigd, omdat ze de motie steunden waarin de Kamer hem opriep te kijken naar een minderheidskabinet.

Volgens PvdA'er Ploumen trekt Remkes conclusies "die wij niet delen en die ook niet zo besproken zijn". Remkes zei dat er een "open uitnodiging" lag voor de vijf partijen om op verschillende manieren een nieuw kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU te steunen. Dat kan bijvoorbeeld met afspraken over de bestuurscultuur, de begrotingen of andere onderdelen van het regeerprogramma. Ze krijgen zelfs de gelegenheid om later bewindslieden te leveren, zonder zelf in een coalitie te gaan. Maar daartoe is de PvdA niet bereid, schrijft Ploumen. Haar partij gaat op geen enkele manier steun verlenen aan dit beoogde kabinet, dat een voortzetting is van de huidige regeringscoalitie. "Niet in onderhandelingen, niet in het leveren van de bewindspersonen."

GroenLinks-leider Jesse Klaver peinst er ook niet over om "gedoogsteun of bewindspersonen te leveren aan een rechts kabinet". Hij vindt het "een klap in het gezicht van de kiezers vindt dat dit na zeven maanden de conclusie is, terwijl het kabinet is gevallen vanwege de toeslagenaffaire. Nu gaan ze weer gewoon verder in zelfde samenstelling. Ik vind dat echt niet kunnen. Er is verandering beloofd, maar het gebeurt niet." Klaver wijst erop dat plannen ook een meerderheid moeten krijgen in de Eerste Kamer. De beoogde coalitie van VVD, D66, CDA en CU heeft dat met 32 van de 75 zetels niet.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden