Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Conservatieven vinden terugtreden Johnson 'de juiste beslissing'

Conservatieven vinden terugtreden Johnson 'de juiste beslissing'

LONDEN (ANP/RTR) - De meeste leden van de Conservatieve Partij reageren tevreden na de toespraak van Boris Johnson, waarin hij bekendmaakte terug te treden als partijleider en op termijn als premier. Ze vinden dat Johnson de juiste beslissing heeft genomen en dat het land nu door kan.

De minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss onderschrijft die mening. Ze denkt dat het nu tijd is voor "rust en eenheid" om te kunnen regeren totdat er een nieuwe leider is gevonden.

Parlementslid Tom Tugendhat was de eerste die zichzelf in januari al beschikbaar stelde om Johnson op te volgen en is blij dat Johnson nu opstapt. Hij prijst Johnson om zijn beleid tijdens de brexit, de pandemie en de oorlog in Oekraïne, maar noemt het toch een goed besluit om nu op te stappen. Volgens de peilingen is Tugendhat een van de kanshebbers bij de leiderschapsverkiezingen.

Nieuwe partijleider

Johnson zegt aan te zullen blijven als waarnemend premier tot de Conservatieve Partij een nieuwe partijleider heeft gekozen, die ook premier wordt. Daar zijn niet alle conservatieven het mee eens. Voormalig minister George Freeman heeft bijvoorbeeld opgeroepen om per direct te vertrekken, zodat iemand anders tijdelijk het land kan leiden. Dominic Raab wordt daarvoor veel genoemd in Britse media, omdat hij de huidige vicepremier is.

Op de vraag over opvolging aan voormalig premier Theresa May reageerde ze ontwijkend. Ze dacht niet dat er een vervangende premier nodig zou zijn. Voor de volgende premier wil ze in elk geval graag iemand zien die zich focust op het tegengaan van de tweestrijd en die "eenheid kan brengen in de partij en in het land".

Meer uit Buitenland

Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

2 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

3 uur geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

3 uur geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn drie doden gevallen, allen hoogbejaard. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

5 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

7 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

13 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

15 uur geleden