Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

De overname wordt volledig in aandelen afgehandeld en moet in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Het in Houston gevestigde Marathon Oil heeft olie- en gasbezittingen in Amerikaanse staten als Oklahoma en North Dakota en ook in het olie- en gasrijke gebied Permian Basin, dat grotendeels in het westen van de staat Texas ligt. Verder heeft Marathon Oil belangen in projecten in het Afrikaanse Equatoriaal-Guinea.

In 2021 kocht ConocoPhillips nog de bezittingen van Shell in de Permian Basin voor 9,5 miljard dollar.

Grotere reserves

De laatste tijd zijn er meer grote overnames in de Amerikaanse oliesector. Zo wil Chevron voor 53 miljard dollar sectorgenoot Hess kopen en neemt ExxonMobil voor bijna 60 miljard dollar Pioneer Natural Resources over. Daarmee willen grote oliebedrijven zorgen voor grotere reserves door de verwachting dat de olievraag nog decennia zal aanhouden.

Als schulden niet worden meegeteld is met de overname van Marathon Oil ruim 17 miljard dollar gemoeid. ConocoPhillips voegt door de overname ongeveer 2 miljard vaten olie aan de reserves toe. Ook leidt de transactie tot kostenvoordelen.

ConocoPhillips kondigde verder aan het dividend te willen verhogen en in de drie jaar na afronding van de overname voor meer dan 20 miljard dollar aan eigen aandelen te willen inkopen.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

19 minuten geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

25 minuten geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geƫindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

2 uur geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

3 uur geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

4 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

4 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

5 uur geleden