Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Congres VS gaat topmannen techbedrijven horen over misinformatie

Congres VS gaat topmannen techbedrijven horen over misinformatie

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Congres gaat de topmannen van Facebook, Google en Twitter horen over de aanwezigheid van mis- en desinformatie op sociale mediaplatformen. Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) hebben toegezegd op 25 maart te getuigen voor twee commissies van het Congres.

"Of het nu gaat om onwaarheden over het Covid-19-vaccin of onterechte claims van verkiezingsfraude, deze online platforms hebben ervoor gezorgd dat verkeerde informatie zich verspreidde, waardoor nationale crises werden geïntensiveerd met echte, grimmige gevolgen voor de volksgezondheid en veiligheid", stellen de hoofden van de commissies in een verklaring over de hoorzitting.

Zuckerberg, Pichai en Dorsey hebben eerder al getuigd voor het Congres, toen concludeerde een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat Facebook, Apple, Google en Amazon op grote schaal misbruik maken van hun dominante positie op de markt voor onlinediensten. Er werd onder meer voorgesteld het mogelijk te maken de techreuzen te verbieden om in bepaalde overlappende markten actief te zijn.

Grote social mediabedrijven liggen al langere tijd onder vuur vanwege politieke misinformatie en manipulatie, die volgens deskundigen met name in verkiezingstijd welig tiert op de platformen. Facebook maakte donderdag nog bekend meer te gaan doen om misinformatie over klimaatverandering aan banden te leggen. Zo zegt de techgigant samen te werken met experts van verschillende Amerikaanse universiteiten om "mythes over het klimaat" te ontkrachten. Ook zei topman Zuckerberg eerder dat Facebook "de temperatuur" op zijn platform "wil verlagen" door opruiende politieke berichten beter te weren.

Meer uit Buitenland

Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

2 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

2 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

2 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

3 uur geleden
Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

5 uur geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

7 uur geleden