Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Congres Alternative für Deutschland met mondkapjes van start

Congres Alternative für Deutschland met mondkapjes van start

KALKAR (ANP/DPA) - De grootste oppositiepartij in Duitsland, de rechtse Alternative für Deutschland (AfD), is in Kalkar, vlakbij de Nederlandse grens bij Nijmegen, begonnen aan zijn tweedaagse partijcongres. De ongeveer zeshonderd deelnemers moeten mondkapjes dragen. De AfD heeft vergeefs bij de rechter aangeklopt om van deze verplichting af te komen. De gemeente Kalkar dreigt het congres af te breken als de partijleden zich niet aan de corona-instructies houden.

Het congres moet zich in het bijzonder werpen op wat de AfD nu eigenlijk met het pensioenstelsel wil en of de partij voor- of tegenstander is van een basisinkomen. Het wordt gehouden in het attractiepark Wunderland Kalkar, gevestigd op het terrein van een kerncentrale die nooit in gebruik werd genomen. Buiten betogen ongeveer vijfhonderd tegendemonstranten tegen wat zij zien als de extreemrechtse, racistische AfD. Een grote politiemacht is op de been gebracht.

Partijleider Tino Chrupalla opende het congres met een felle aanval op het coronabeleid van de regering van Angela Merkel. "Als we ons laten opsluiten door een virus, dan verliest de democratie", aldus de partijleider die waarschuwde dat er nog veel meer faillissementen aankomen door de beperkingen van de coronamaatregelen.

Contacten verzwegen

Zondag moet het congres ook een paar nieuwe kopstukken kiezen. Er moeten twee leden van het nationaal bestuur worden gekozen, omdat dit jaar een ex-penningmeester is opgestapt en een ander uit de partij gezet werd, toen bleek dat hij lidmaatschap of contacten met extreemrechtse clubs had verzwegen.

De AfD heeft nu 89 van de 709 zetels in de Duitse volksvertegenwoordiging. De 'Alternative' is in 2013 begonnen als eurosceptische en economisch rechts-liberale partij. De AfD heeft daarna tot twee keer toe (2015 en 2017) een ruk naar rechts gemaakt met steeds meer nadruk op de bestrijding van immigratie en het bevorderen van conservatieve en nationalistische denkbeelden. Volgens waarnemers is de partij daardoor intern diep verdeeld geraakt.

Een groot deel van de aanhang van de AfD kiest volgens Duitse media overigens niet voor de partij vanwege de standpunten, maar uit onvrede over de gevestigde partijen.

Meer uit Buitenland

Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

7 minuten geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

3 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

5 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

6 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

7 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

7 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

7 uur geleden