Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Congo verklaart ebola nog niet overwonnen vanwege nieuwe gevallen

Congo verklaart ebola nog niet overwonnen vanwege nieuwe gevallen

BENI (ANP/RTR) - De Democratische Republiek Congo heeft het uitroepen van het einde van de ebola-epidemie uitgesteld, nu er weer sprake is van nieuwe gevallen. Sinds maandag zijn er weer twee nieuwe besmettingen bij gekomen, waardoor het aantal nieuwe besmettingen in een week op vijf staat.

De nieuwe zieken zijn een 43-jarige vrouw en een 28-jarige taxichauffeur die een eerdere patiënt met ebola naar het ziekenhuis heeft gebracht. Hoe de vrouw besmet is geraakt, is nog niet bekend.

In Congo is sinds augustus 2018 sprake van een epidemie. Zeker 2200 mensen zijn sindsdien overleden aan de ziekte. De nieuwste uitbraak is in de stad Beni, in het oosten van het land. Donderdag gingen mensen daar de straat op om te demonstreren tegen hoe de overheid de ziekte probeert tegen te gaan. De demonstranten willen dat tests worden uitgevoerd in betere laboratoria in Goma, de grootste stad in het oosten van het land, en in de hoofdstad Kinshasa. Nu worden alle tests in Beni zelf gedaan.

In het oosten van Congo zijn veel milities actief die strijden om de controle over de vele goud- en cobaltmijnen in dat deel van het land. Aanvallen van deze gewapende groeperingen op VN-kampen en gezondheidsmedewerkers maken het lastig voor de regering en de Wereldgezondheidsorganisatie om ebola goed te kunnen bestrijden. De milities vallen de gezondheidswerkers aan om onrust te creëren.

Meer uit Buitenland

Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

27 minuten geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

3 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

3 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

6 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

7 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

9 uur geleden