Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Conferentie over toekomst Europese Unie vanaf mei

Conferentie over toekomst Europese Unie vanaf mei

STRAATSBURG (ANP) - Een twee jaar durende conferentie over de toekomst van de Europese Unie gaat op 9 mei (Europadag) van start. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Dubravka Šuica (Democratie) kondigde dat woensdag aan in het Europees Parlement in Straatsburg.

De conferentie biedt een unieke kans om naar burgers te luisteren, hen bij Europa te betrekken en een langdurige vertrouwensband op te bouwen, aldus de Kroatische. Zij komt volgende week met een voorstel. Het idee voor de conferentie werd eerder al omarmd door commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De manier waarop zij vorig jaar werd verkozen kreeg veel kritiek vanwege het hoge achterkamertjesgehalte.

Het parlement wil een leidende rol spelen in de conferentie, maar ook de lidstaten zullen zich laten gelden. Grote fracties zeggen de nadruk ook te leggen op luisteren naar Europeanen, waarna concrete voorstellen moeten volgen over hervorming van de EU. Het kan dan gaan over de rol van 'Spitzenkandidaten’ (door het parlement naar voren geschoven kandidaten om de commissie te leiden), maar ook over de mogelijkheid op buitenlandse politici te stemmen bij de Europese verkiezingen.

Nieuwe visie

Een resolutie in het parlement over de conferentie kreeg 494 stemmen voor en 147 tegen. Voorzitter David Sassoli sprak van een "hoeksteen om het nieuwe Europa op te bouwen". Volgens hem hebben de crises van de afgelopen tien jaar, zoals de brexit, de beperkingen van het huidige bestuursmodel aangetoond. Het is tijd voor een nieuwe visie op het Europese project en om samen hervormingen overeen te komen om de unie te versterken, aldus de Italiaan. De EU moet democratischer, transparanter en effectiever, met brede deelname van Europese burgers, besloot hij.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) toonde zich alvast sceptisch. Volgens hem trekken maar weinigen lessen uit de brexit. "De EU moet in de spiegel kijken. Voor zoiets als 'transnationale kieslijsten’ loopt geen burger warm."

Meer uit Buitenland

Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

4 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

9 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

11 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

11 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

12 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

14 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

14 uur geleden