Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Condor blijkt in staat tot aseksuele reproductie

Condor blijkt in staat tot aseksuele reproductie

SAN DIEGO (ANP) - Californische condors kunnen zich voortplanten zonder te paren, blijkt uit onderzoek door natuurwetenschappers verbonden aan de dierentuin San Diego, in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Heredity.

Tijdens een routineanalyse van biologische monsters van de Californische condors in het fokprogramma van de dierentuin ontdekten de wetenschappers dat twee condorkuikens waren uitgekomen uit onbevruchte eieren. Beide condorkuikens bleken genetisch verwant aan hun moeder, maar geen van beide vogels was genetisch verwant aan een mannelijke condor in de dierentuin.

De twee kuikens zijn de eerste twee gevallen van aseksuele voortplanting, of parthenogenese, die zijn bevestigd in de Californische condor, aldus de dierentuin. "Dit is een zeer zeldzame ontdekking. Aseksuele voortplanting is bekend bij andere diersoorten, vooral bij reptielen en vissen, maar bij vogels is het zeer zeldzaam", zei Cynthia Steiner, een van de onderzoekers.

Extra bijzonder is dat beide vrouwelijke vogels continu gehuisvest waren met vruchtbare mannelijke partners, waarmee ze al kuikens hadden geproduceerd. Aseksuele voortplanting is nooit eerder bevestigd bij een vogelsoort waarbij de vrouwelijke vogel toegang had tot een partner. "Op een gegeven moment besloten ze om de een of andere reden ook over te gaan tot aseksuele reproductie", zei Steiner.

De Californische condor is een van 's werelds zeldzaamste vogelsoorten, maar de populatie neemt toe. Volgens Steiner zijn er nu ongeveer 500 Californische condors, waarvan er ongeveer 200 in gevangenschap leven en 300 in het wild.

Meer uit Buitenland

Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

1 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

1 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

2 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

4 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

6 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

6 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

10 uur geleden