Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden
DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.
Een concurrentiebeding kan worden gebruikt om bedrijfsgeheimen of zakelijke relaties te beschermen. "Maar we zien nu dat er in contracten steeds vaker standaard een concurrentiebeding staat, terwijl daar geen goede reden voor is", zegt van Gennip. "Dat is onnodig beperkend voor werknemers en hindert de doorstroom op de arbeidsmarkt."
In de wet komt onder meer een begrenzing te staan van de duur van een concurrentiebeding. Ook moet de werkgever precies aangeven waar de bepaling geldt en welk "zwaarwichtig bedrijfsbelang" ermee is gediend. Ook moet er een vergoeding voor de werknemer tegenover staan in de vorm van een bepaald percentage van het laatstverdiende salaris.
Disproportioneel
Van Gennip haalt onderzoek aan van onderzoeksbureau Panteia waaruit blijkt dat een op de drie werkgevers in Nederland een concurrentiebeding hanteert. Meestal staat dat standaard in een arbeidscontract, vaak zonder goede reden. Naar schatting 3,1 miljoen werkenden in Nederland zijn gebonden aan zo'n clausule die hen er mogelijk van weerhoudt een andere baan te zoeken.
Hoe lang een concurrentiebeding precies mag gaan duren, zal per situatie verschillen, zegt Van Gennip. Maar op basis van rechterlijke uitspraken kan wel gesteld worden "dat alles boven een jaar disproportioneel is". Maar afhankelijk van het soort bedrijf en de zwaarte van de functie kan dat ook een halfjaar zijn.
Hinderlijk
De nieuwe regels gaan gelden voor werknemers in Nederland, ook als zij werken voor een buitenlands bedrijf. Van Gennip gaat ervan uit dat werkgevers, als de wet eenmaal van kracht is, ook bestaande vaste contracten daarop zullen aanpassen.
Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen zich vinden in het voorstel van Van Gennip. Vaak is een concurrentiebeding "onnodig hinderlijk voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt", zeggen de organisaties. "Tegelijk moeten die bedingen wel kunnen worden gebruikt als het echt nodig is om bedrijfsinformatie of concurrentiepositie te beschermen", voegen ze daar aan toe.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken van de concurrentiekracht van de bankensector. Dit lijkt volgens financieel persbureau Bloomberg het nieuwste teken van een wereldwijde politieke verschuiving waarbij economische groei voorrang krijgt boven regelgeving.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Gamesbedrijf Ubisoft heeft vrijdag op de beurs in Parijs meer dan 33 procent aan beurswaarde gewonnen. Beleggers reageerden enthousiast op een gerucht dat grote aandeelhouders van het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen overwegen het bedrijf helemaal over te nemen.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Ryanair zich wel aan de regels houdt rond de verwerking van persoonsgegevens. Aanleiding zijn klachten van klanten die extra identiteitscontroles moesten ondergaan voor tickets die ze via externe boekingswebsites hadden gekocht.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
6 uur geleden