Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Concurrentie tussen huizenzoekers volgens Funda verdubbeld

Concurrentie tussen huizenzoekers volgens Funda verdubbeld

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie tussen huizenzoekers neemt steeds meer toe en is zelfs verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden, merkt huizenverkoopwebsite Funda. Per huis dat te koop staat stuurden in het derde kwartaal van vorig jaar gemiddeld ongeveer drie mensen via het platform een berichtje naar de makelaar. Afgelopen kwartaal was dit aantal geïnteresseerden opgelopen tot meer dan zeven.

Daarbij zijn de verschillen tussen provincies groot, aldus Funda. In Noord-Holland is de concurrentie het grootst. Daar nemen voor elke woning bijna vijftien mensen contact op met de makelaar. Een jaar geleden deden nog circa zes mensen dat.

Andere provincies met veel concurrentie zijn Zuid-Holland, Groningen en Utrecht. De minste concurrentie is er volgens Funda in Overijssel en Zeeland. Funda kan wel alleen mensen zien die op een huis reageren via het eigen platform. Waarschijnlijk is de concurrentie dus nog groter, want mensen kunnen een makelaar ook opbellen of een bericht sturen via andere kanalen.

Vertrouwen

De huizenprijzen in Nederland lopen de laatste tijd in rap tempo op, terwijl het aanbod aan woningen steeds verder slinkt. Funda-topman Quintin Schevernels stelt dat de woningmarkt steeds meer op slot raakt. Uit een enquête van Funda onder ongeveer 4000 mensen komt onder meer naar voren dat steeds minder mensen het een goed moment achten om nu een huis te kopen. Het aantal concrete plannen voor het kopen van een woning is sinds het eerste kwartaal van dit jaar daarnaast met 11 procent gedaald.

De meeste ondervraagden verwachten niet dat hun vertrouwen in de woningmarkt het komende halfjaar zal verbeteren. Zij geven in het onderzoek aan rekening te houden met verder dalend aanbod, hogere rentes en minder gunstige verkoopprijzen. Veel mensen menen volgens Funda daarnaast dat de centrale overheid de regie moet nemen bij het vinden van oplossingen.

Betaalbaar

Door de situatie op de woningmarkt raakt een betaalbaar huis voor steeds meer huishoudens ook echt uit zicht, merkt vastgoedadviseur Colliers. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen volgens een nieuwe analyse van de organisatie niet genoeg financiering krijgen om een woning te kopen. Deze problematiek is al vaker door deskundigen opgemerkt. Maar zes jaar geleden kampten gezinnen in nog dertien gemeenten met dit probleem, inmiddels zijn dat er volgens Colliers 188. Ze zijn dan eigenlijk aangewezen op de vrije huursector, maar de huurprijzen daar zijn ook torenhoog.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

1 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

3 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

5 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

7 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

7 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

8 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

9 uur geleden