Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Concept-landbouwakkoord: duurzamer voedsel, hogere prijs boeren

Concept-landbouwakkoord: duurzamer voedsel, hogere prijs boeren

DEN HAAG (ANP) - Er komen strengere duurzaamheidseisen waar de landbouwsector aan moet voldoen. Daar tegenover staat dat boeren een hogere marge overhouden. Dat staat in een conceptversie van het landbouwakkoord waar het kabinet onder meer met boeren over onderhandelt, bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het is nog niet bekend waar de hogere prijzen terechtkomen, maar bronnen zeggen dat deze niet alleen worden opgebracht door de consument. "De keten betaalt mee aan de hogere prijzen", aldus een ingewijde. Ook gaat het specifiek niet om nieuwe keurmerken, maar om één sectorbrede standaard waar de hele landbouw aan moet voldoen.

Ook gaan boeren meer doen aan natuurbeheer, in ruil voor een vergoeding. Hiermee wordt waardevermindering van landbouwgrond deels gecompenseerd.

Nog veel onduidelijk

Bronnen benadrukken wel dat het om een conceptversie van het akkoord gaat, waaraan mogelijk nog geschaafd wordt. Wat voor bedragen ermee gemoeid zijn, zeiden zij niet. Verder is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over mestbeheer of grondgebruik.

Woensdag wordt verwacht dat de onderhandelende partijen samen het concept presenteren. Daarna worden de plannen doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving, waarna de organisaties hun plannen voorleggen aan hun achterbannen.

Waardedaling

Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wees de concepttekst vorige week af. Dat gebeurde na onderhandelingen aan de zogenoemde hoofdtafel van het landbouwakkoord. Flinke bijsturing was wat LTO betreft nodig. De organisatie wilde dinsdag niet reageren.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), zegt in een eerste reactie zeer sceptisch te zijn over de plannen. "Waardedaling van de grond zie ik als een probleem. Als je voor 30.000 euro per hectare waardedaling hebt, dan moet er nogal heel wat compensatie komen", stelt de actievoerder. Zijn club was overigens niet betrokken bij de onderhandelingen over het landbouwakkoord.

Prepare for battle

FDF riep boeren eerder op om zich voor te bereiden op een nieuwe harde strijd met het kabinet uit onvrede over de plannen. "Ik denk dat we binnenkort weer aan de gang moeten met z'n allen. Prepare for battle", zei Van den Oever in een videoboodschap. FDF geeft al langer aan dat het kabinet geen enkel perspectief biedt voor boeren.

Agractie denkt niet dat dit concept bijdraagt aan het welzijn van de boeren, zegt een woordvoerder. "Zolang de consument voor de goedkoopste prijs blijft gaan en de overheid niet volledig wil meebetalen is er wat ons betreft geen duurzaam perspectief voor de boeren."

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

20 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

22 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

23 uur geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden