Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Computerproducent Lenovo vergroot voorsprong op rivaal HP

Computerproducent Lenovo vergroot voorsprong op rivaal HP

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese computermaker Lenovo heeft de voorsprong op zijn Amerikaanse concurrent HP op de markt voor pc's vergroot. Het concern was in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor een wereldwijd marktaandeel van 22,7 procent. Tegelijkertijd zag HP zijn marktaandeel slinken tot 20 procent, aldus onderzoeksbureau IDC.

Lenovo, dat ook met cijfers kwam, zette in de eerste drie maanden van het jaar een winst in de boeken van omgerekend 386 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 58 procent in vergelijking met een jaar eerder. De winst viel ook hoger uit dan kenners in doorsnee hadden voorzien. De omzet was met omgerekend 15,6 miljard euro minder dan voorzien.

Producenten van pc's zoeken naar nieuwe manieren om te groeien. In de coronapandemie profiteerden de bedrijven juist van de grote vraag naar apparatuur om werken op afstand of online leren mogelijk te maken. Met het wegebben van de pandemie, neemt deze vraag wat af. Mogelijk dat het bedrijf kan profiteren van nieuwe regels van de overheid. Beijing heeft overheidsinstellingen en staatsbedrijven opgedragen de komende twee jaar buitenlandse pc's te vervangen door lokale merken. Daarmee is er vraag naar zeker 50 miljoen pc's van lokale fabrikanten zoals Lenovo.

Daartegenover ziet het bedrijf ziet steeds meer tegenwind van de strenge maatregelen die China oplegt om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Veel winkels zijn dicht en daarmee verliest Lenovo belangrijke verkoopkanalen. Daarnaast is de verwerkende industrie en logistiek lamgelegd wat de productie raakt. Grote steden zoals bijvoorbeeld Shanghai zaten wekenlang op slot. Volgens kenners zorgen de coronamaatregelen bij Lenovo mogelijk voor meer schade dan andere merken omdat het Chinese bedrijf qua omzet voor een groot deel afhankelijk is van de verkopen op de thuismarkt.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

2 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

3 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

3 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

3 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

3 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

5 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

6 uur geleden