Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Compromis: vaste zetels waterschap blijven, wel andere verdeling

Compromis: vaste zetels waterschap blijven, wel andere verdeling

DEN HAAG (ANP) - De vaste zetels in de waterschappen voor boeren- en natuurorganisaties blijven bestaan. D66 en GroenLinks hoopten met een initiatiefwet een einde te maken aan deze 'geborgde zetels', waar dus niet een volksvertegenwoordiger voor wordt gekozen. Maar ze moeten het "met pijn in het hart" doen met een compromis.

Ze gingen daarmee akkoord om steun te krijgen van onder andere de ChristenUnie. Die kleine coalitiepartij opperde eerst nog zes vaste zetels te behouden: twee voor de boeren, twee voor natuureigenaren en twee voor het bedrijfsleven. In het nieuwe plan vervallen de twee zetels voor het bedrijfsleven.

Daarmee gaat het aantal vaste zetels in het algemeen bestuur van de 21 waterschappen wel omlaag: waterschappen hebben nu tussen de zeven en negen geborgde zetels. De overige zetels worden door gekozen vertegenwoordigers bezet. Waterschappen (een lagere overheid) zijn verantwoordelijk voor waterbeheer.

Polderoplossing

De indieners van de initiatiefwet wilden af van de zetels, omdat ze volgens die partijen niet democratisch zijn en de waterschappen ook vooral over klimaatvraagstukken gaan. Tegenstanders brengen daar tegenin dat expertise juist belangrijk is in de waterschappen.

Initiatiefnemer Laura Bromet (GroenLinks) zegt te kunnen leven met de "polderoplossing", waarmee de waterschappen "een stuk democratischer zijn". Volgens D66'er Tjeerd de Groot is het een "stap in de goede richting". Het voorstel om de geborgde zetels helemaal af te schaffen ging ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis te ver, maar hij erkent dat het bestuur van de waterschappen wel aan modernisering toe is. De Tweede Kamer laat volgens hem zien "via een open debat, zonder een uitkomst die vooraf vaststaat, tot degelijke wetgeving te kunnen komen".

De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Het idee is dat de wet ingaat vóór de waterschapsverkiezingen die in maart volgend jaar worden gehouden.

Meer uit Politiek

Klimaatminister Jetten wil jongeren aan de formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".

7 uur geleden
Bruins Slot staat open voor nieuwe sancties om Nagorno-Karabach

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.

7 uur geleden
Drie nieuwkomers bij eerste tien op kandidatenlijst van PVV

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Van de zeventien PVV'ers die twee jaar geleden werden gekozen, keren er vijf niet terug na de verkiezingen in november.

9 uur geleden
Beertema niet meer terug in Kamer uit onvrede over plek op lijst

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Harm Beertema keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Hij vindt dat hij een te lage plek heeft gekregen op de kandidatenlijst. De 71-jarige onderwijsspecialist van de partij van Geert Wilders was naar eigen zeggen op plaats zestien gezet. "Ik trek me daarom terug als kandidaat", laat hij weten.

10 uur geleden
Onderzoekers: opvallend weinig nieuw beleid in 'wollige' troonrede

DEN HAAG (ANP) - In de vorige week dinsdag door koning Willem-Alexander uitgesproken troonrede werd opvallend weinig over nieuw beleid gesproken vergeleken met voorgaande jaren. Dat meldt het Montesquieu Instituut na een analyse van universitair docent Gerard Breeman en bijzonder hoogleraar Arco Timmermans. Het percentage zinnen zonder nieuw beleid was niet eerder zo hoog in hun 'wolligheidsindex'.

15 uur geleden
Rutte brengt alsnog bezoek aan Groningen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte brengt vrijdag alsnog een bezoek aan Groningen, waar hij begin juli al heen zou gaan. Vanwege de val van zijn kabinet ging het bezoek eerder dit jaar niet door. Uiteindelijk werd op de dag dat hij naar de noordelijke provincie zou afreizen het debat over zijn gevallen kabinet gehouden, waarin hij zijn vertrek uit de nationale politiek aankondigde.

16 uur geleden
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

21 uur geleden