Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissies EU-parlement tegen groen stempel gas en kernenergie

Commissies EU-parlement tegen groen stempel gas en kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Twee belangrijke commissies in het Europees Parlement zijn tegen het als groen bestempelen van gas en kernenergie. In een gezamenlijke stemming van de commissies Economische Zaken en Milieu keuren 76 Europarlementariërs het voorstel af van de Europese Commissie om gas en kernenergie te erkennen als duurzame investeringen. Er stemden 62 Europarlementariërs voor. Het EU-parlement kan een groen label voor fossiel gas en kernenergie volgende maand met een absolute meerderheid blokkeren.

Bas Eickhout (GroenLinks): "Het is waanzin om gas als duurzame investering te bestempelen terwijl we midden in een klimaatcrisis en een economische oorlog met de Russische president Poetin zitten. We moeten echt voorkomen dat we investeringen in dure nucleaire en fossiele energie stimuleren, ten koste van duurzame energie. De stemming van vandaag is belangrijk, maar begin juli moet het Europees Parlement laten zien dat het menens is."

"Dit is een overwinning voor het klimaat", zegt Paul Tang (PvdA). "In een achterkamertjesakkoord keerden commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron zich tegen het advies van hun eigen expertgroep en grote delen van de financiële sector, waaronder de Nederlandse pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Gelukkig luistert het Europees Parlement wel naar de experts en houdt zijn poot stijf."

Labels

De Europese Commissie presenteerde in februari haar definitieve versie van een Europees classificatiesysteem voor duurzame financiering, waarin gas en kernenergie tijdelijk en onder bepaalde voorwaarden als groene investering worden aangemerkt. De twee energiebronnen moeten voorlopig worden ingezet om de overgang naar een schonere samenleving te versnellen, vindt het dagelijks EU-bestuur. De commissie kwam eerder al met labels voor hernieuwbare energie, waarover weinig verdeeldheid bestaat.

Het classificatiesysteem, de zogeheten taxonomie, dient als een soort gids voor beleggers en investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken om zo bij te dragen aan de reductie van CO2-uitstoot. Het EU-parlement kan het voorstel tegenhouden met een absolute meerderheid van 353 van de 705 stemmen.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

6 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

9 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden