Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie wil extra energiehoofdstuk in herstelplannen EU-landen

Commissie wil extra energiehoofdstuk in herstelplannen EU-landen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de EU-lidstaten hun coronaherstelplannen aanpassen om zo snel mogelijk los te komen van Russische energie en de vergroening in de Europese Unie te versnellen, zeggen ingewijden in Brussel. Ze moeten een energiehoofdstuk toevoegen over hoe en hoeveel ze willen investeren in bijvoorbeeld energiebesparing, de productie van schone energie en het diversifiëren van energieleveranciers. Daarvoor is extra geld uit Brussel beschikbaar.

Wat het nieuwe voorstel betekent voor het Nederlandse herstelplan is onduidelijk. Nederland is de enige EU-lidstaat die zijn coronaherstelplan nog niet heeft ingediend in Brussel. De bedoeling is dat het in juli wordt opgestuurd.

Voor het sneller verduurzamen en minder afhankelijk te worden van ‘onbetrouwbare partners’, zoals de commissie stelt, wil het dagelijks EU-bestuur het coronaherstelfonds inzetten. Dat werd in 2020 door de EU-leiders opgericht om de economische klappen door de pandemie op te vangen. Er zit nog ongeveer 225 miljard euro aan niet aangesproken leningen in. Ook stelt de commissie voor 20 miljard euro aan extra emissievergunningen te veilen en ruim 52 miljard euro aan subsidies over te hevelen uit de Europese landbouw- en cohesiefondsen.

4,7 miljard euro

Volgens EU-bronnen zal de commissie de lidstaten vragen om snel kenbaar te maken of ze gebruik willen maken van die investeringssteun. Zonder het nieuwe energiehoofdstuk zou er naar schatting 4,7 miljard euro aan subsidies voor Nederland op de plank liggen. Nederland heeft tot nu toe afgezien van de leningen uit het coronaherstelfonds.

De commissie onderhandelt nog met Polen en Hongarije over hun al een jaar geleden ingediende coronaherstelplan. Van 24 landen is het herstelplan wel al goedgekeurd. Die zouden een annex over de beoogde investeringen in de energietransitie moeten indienen, zodra de regel van kracht wordt.

Meer uit Financieel

Topman Ryanair zegt dat vliegtickets te goedkoop zijn

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtickets zijn eigenlijk "te goedkoop" en de prijzen zullen de komende vijf jaar moeten stijgen om voor luchtvaartmaatschappijen rendabel te blijven. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd in een interview met zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Spaans cabinepersoneel Ryanair kondigt nieuwe stakingen aan

MADRID (ANP/RTR) - Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van Ryanair is van plan deze maand nog twaalf dagen te staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen. Daardoor lijkt de chaos in de luchtvaart deze vakantieperiode nog groter te worden dan hij al is.

2 uur geleden
Duitse waakhond sluit energierantsoenen komende winter niet uit

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Het valt niet uit te sluiten dat er in Duitsland komende winter rantsoenen komen voor de hoeveelheid stroom en gas die je kan gebruiken. Dat heeft de baas van de Duitse federale toezichthouder voor de gasinfrastructuur Bundesnetzagentur gezegd in een interview dat is gepubliceerd in meerdere kranten in het land.

3 uur geleden
Groot Frans wijnbedrijf mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het grote Franse wijnbedrijf Groupe Castel is mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franse aanklagers op het gebied van terrorismebestrijding hebben een onderzoek geopend naar verdachte betalingen die het drankenconcern zou hebben gedaan aan lokale milities.

4 uur geleden
Ghana klopt bij IMF aan voor hulp bij oplossen schuldencrisis

ACCRA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Ghana klopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor financiële steun. Het Afrikaanse land kampt met grote schulden en nu centrale banken wereldwijd de rentes aan het verhogen zijn of gaan verhogen, dreigen er financiële problemen voor de grote cacao- en goudproducent.

7 uur geleden
Pralinemaker lang dicht door salmonella bij Belgische chocolareus

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische chocolatier en maker van pralines Neuhaus moet zijn productie waarschijnlijk weken stilleggen na de ontdekking van salmonella bij de grote chocoladeproducent Barry Callebaut. Dat heeft topman Ignace Van Doorselaere gezegd in een interview in de Belgische krant La Dernière Heure.

8 uur geleden
Krant: ING brengt aantal vestigingen in België verder terug

BRUSSEL (ANP/BELGA) - ING gaat het aantal vestigingen in België nog verder terugbrengen. Het aantal zogeheten zelfstandige agenten, die bij de zuiderburen veel vestigingen runnen, moet met ruim de helft omlaag, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van ingewijden.

8 uur geleden