
Commissie waarschuwt voor tekort sociaal advocaten
DEN HAAG (ANP) - Een tekort aan sociaal advocaten dreigt als gevolg van te lage vergoedingen. Dit probleem "rolt als een tank op ons af", zegt commissievoorzitter Herman van der Meer bij de presentatie van zijn onderzoek naar de financiering van de rechtsbijstand.
Sociaal advocaten treden op voor mensen die een laag inkomen hebben. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van de overheid. Deze advocaten mogen per klus een aantal punten rekenen, die weer gelijk staan aan een bedrag in euro's. De bedoeling is dat een sociaal advocaat evenveel kan verdienen als een jurist in dienst van de overheid.
Bij eenpersoonspraktijken komt de vergoeding nog enigszins in de buurt, ziet de commissie. Maar advocatenkantoren maken meer kosten en komen daardoor fors geld tekort. "Zonder het kantoor op te heffen en als eenpersoonspraktijk door te gaan, is de norm niet in de buurt", aldus Van der Meer.
Kantoortoeslag
Steeds meer advocaten zijn om deze reden op zichzelf gaan werken - een "sterfhuisconstructie". Kantoren zijn volgens de commissie nodig om nieuwe sociaal advocaten op te leiden en kennis te bewaren.
Van der Meer raadt het kabinet aan om met een "kantoortoeslag" te komen om de hogere kosten te compenseren. Dat kost naar verwachting ongeveer 7 tot 13 miljoen euro per jaar. Samen met andere ophogingen die de commissie voorstelt, nemen de jaarlijkse kosten met tientallen miljoenen euro's toe.
Zonder ingrijpen stoppen jaarlijks honderd advocaten meer dan erbij komen, schat de commissie. In de komende tien jaar ontstaat er zo een "ernstig tekort" aan sociaal advocaten. Rechtsbijstand is een grondrecht, benadrukt Van der Meer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.
2 uur geleden