Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie stelt twee extra Nederlandse zetels Europarlement voor

Commissie stelt twee extra Nederlandse zetels Europarlement voor

BRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - Nederland moet er bij de Europese verkiezingen in 2024 twee zetels bij krijgen in het Europees Parlement. Ook moeten er 28 zetels worden vrijgemaakt voor zogenoemde transnationale lijsten, zodat iedere EU-burger de mogelijkheid krijgt om volgend jaar een stem uit te brengen op kandidaten die in de hele EU verkiesbaar zijn. Dat zijn twee van de voorstellen die de commissie constitutionele zaken van het Europees Parlement heeft gepresenteerd.

De zetelverdeling in het parlement is toe aan een herschikking, omdat de bevolkingsaantallen verhoudingsgewijs zijn veranderd tussen de 27 lidstaten. Zo is de Nederlandse bevolking gegroeid. Nu telt het parlement 705 leden inclusief de voorzitter en telt Nederland 29 Europarlementariërs. Volgens de parlementscommissie zouden dat er dus 31 moeten worden om de bevolking van Nederland te vertegenwoordigen.

De verdeling van zetels wordt met unanimiteit bepaald door de lidstaten met instemming van het parlement. Zo ver is het nog lang niet. Het allereerste voorstel, van co-rapporteurs van de christendemocraten (EVP) waartoe ook het CDA behoort en de liberalen (RENEW EUROPE) waar VVD en D66 deel van uitmaken, kan en zal naar verwachting eerst nog worden geamendeerd voor het door het voltallige parlement moet worden goedgekeurd.

Meer uit Politiek

EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

1 dag geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

1 dag geleden