Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: politiek moet langjarige afspraken over migratie maken

Commissie: politiek moet langjarige afspraken over migratie maken

DEN HAAG (ANP) - De politiek moet langjarige afspraken maken om het migratiesaldo (immigratie minus emigratie) te beperken tot tussen de 40.000 en 60.000 mensen per jaar. Dat voorstel doet de staatscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de Nederlandse bevolkingsontwikkeling tot 2050.

Dat aantal ligt ruim beneden de cijfers die de afgelopen twintig jaar geregeld werden gehaald. Volgens de commissie is de komende twee decennia een gematigde groei van de bevolking de beste oplossing om zo de brede welvaart in het land te behouden. De bevolking zou kunnen groeien naar 19 tot 20 miljoen mensen. Nu zijn er bijna 18 miljoen inwoners.

Het vorige kabinet viel over de migratiepolitiek en tijdens de verkiezingen was het een van de belangrijkste onderwerpen. De anti-islampartij PVV werd veruit de grootste. Die partij wil een asielstop invoeren en de instroom van asiel- en studiemigranten "fors" beperken.

Robuuste keuzes

Volgens voorzitter Richard van Zwol van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 moet de politiek "robuuste keuzes" maken om de welvaart te behouden. Enkel door de migratie groeit de bevolking nog. Er worden te weinig kinderen geboren en de vergrijzing neemt alleen maar toe.

Er is een visie op de migratie nodig, vindt de commissie. "Een politieke meerjarenafspraak over migratiebandbreedtes voor de verschillende vormen van migratie (arbeid, studie, asiel, gezinshereniging) kan bijdragen aan de vormgeving van een robuust migratiebeleid, en daarmee de nodige richting en rust brengen", staat in het advies.

Volgens Van Zwol is zo'n afspraak heel belangrijk. "Anders blijft het een discussie in de lucht." Van de vier partijen die praten over een coalitie (PVV, VVD, NSC, BBB) wil de BBB maximaal 15.000 asielzoekers per jaar toelaten. Voor andere vormen van migratie stelt de partij geen quota's voor. De NSC wil een migratiesaldo van 50.000. De VVD wil minder migranten, maar noemt geen aantallen.

Asielmigratie

Bij het vaststellen van die bandbreedtes moet gekeken worden naar de inrichting van de economie, stelt de commissie. "Sommige sectoren zijn té afhankelijk geworden van laag- of onderbetaalde arbeidsmigratie." Dan profiteren werkgevers en arbeidsbureaus van arbeidsmigratie, maar draait de belastingbetaler op voor de kosten, aldus Van Zwol.

Asielmigratie is lastig te sturen, maar het is volgens Van Zwol wel mogelijk. Afspraken hierover binnen de Europese Unie maar ook met landen daaromheen, zijn daarbij volgens hem heel belangrijk. De afgelopen decennia is veel geprobeerd om de komst van asielzoekers in goede banen te leiden, maar dat liep vaak om verschillende redenen op niets uit.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden