Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie
DEN HAAG (ANP) - Defensie moet bij zijn uitbreidingsplannen meer rekening houden met de gevolgen voor milieu en leefomgeving. Het is ook maar de vraag of alle ambities kunnen worden waargemaakt, aangezien de komende decennia ook veel ruimte nodig is voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken, duurzame energie en wateropslag. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies.
Defensie zegt de komende jaren veel meer ruimte nodig te hebben, voor uitbreiding van bestaande locaties, maar ook nieuwe plekken om te oefenen en munitie op te slaan. Er zal bijvoorbeeld vaker getraind worden op laagvliegen met helikopters, straaljagers en drones. Daar kunnen veel mensen last van krijgen, waarschuwt de Commissie mer. Het is daarom zaak niet alleen te kijken waar ruimte beschikbaar is, maar ook welke andere belangen daar in het gedrang kunnen komen.
"Iedereen snapt dat je geen laagvliegroutes boven steden als Rotterdam of Groningen moet inplannen", zegt voorzitter Hans Mommaas van de Commissie mer. "Maar in de afweging waar dan wél, moet je de gevolgen voor het milieu en leefomgeving nadrukkelijker meewegen. Dat is onze boodschap."
Opslag van munitie
Defensie zegt te kijken naar de "minimale behoefte" aan extra ruimte. Dat is nodig om de militairen optimaal te trainen voor het gevecht, zei luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens haar ligt de prioriteit vooral bij laag vliegen, landingsplaatsen voor helikopters en vliegen met jachtvliegtuigen. Ook een nieuwe centrale kazerne is van groot belang voor de landmacht.
Verder moet de opslag van munitie versneld worden. "De bunkers zijn op een gegeven moment vol", aldus de luitenant-generaal. Ook ligt er nog oude munitie in opslag die moet worden afgevoerd. Defensie heeft sinds de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 al voor 2,5 miljard euro aan munitie besteld.
Bezwaren
Op de plannen van Defensie zijn meer dan 2000 reacties binnengekomen van burgers, bedrijven en instanties. Veel bezwaren hebben betrekking op op vliegbewegingen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, aldus Boekholt-O'Sullivan. Wel merkt ze dat het besef is gegroeid dat Defensie meer ruimte nodig heeft. Bij bestuurders ziet het ministerie veel draagvlak voor de plannen.
In het tweede kwartaal van volgend jaar moet het kabinet een besluit nemen over de uitbreiding.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De 31-jarige man uit Voorburg die om het leven kwam bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag was daar op bezoek bij een vriendin. Dat meldt Namens de Familie. De bekende bij wie hij logeerde, heeft het overleefd en verblijft in een ziekenhuis. Zij is buiten levensgevaar.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Waar deze man is aangehouden is niet bekend, en ook niet wat hij met het incident te maken zou hebben.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
2 uur geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
8 uur geleden