Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: meer aandacht nodig voor discriminatie in wetgeving

Commissie: meer aandacht nodig voor discriminatie in wetgeving

DEN HAAG (ANP) - Bij het maken van wetten moet beter worden nagegaan of ze onbedoeld tot discriminatie kunnen leiden. Daarbij is ook het parlement als medewetgever aan zet. Dat concludeert een parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer die onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van wetgeving die discriminatie moet tegengaan.

De commissie onder leiding van GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort concludeert dat deze antidiscriminatiewetgeving in de praktijk onvoldoende werkt en te ingewikkeld is. Ook stelt zij vast dat andere wetgeving soms juist onbedoeld discriminatie in de hand werkt.

Om dat in de toekomst te voorkomen, zouden het kabinet en de Tweede en Eerste Kamer zichzelf bij iedere wet die behandeld wordt een aantal vaste vragen moeten stellen om discriminerende effecten te voorkomen. Aan de hand van dit "afwegingskader" zou het parlement wetsvoorstellen moeten beoordelen, zo stelt de commissie voor.

In elke wet die zich ervoor leent zou volgens de commissie expliciet verwezen moeten worden naar het verbod op discriminatie dat verankerd is in artikel 1 van de grondwet. Pas op voor stigmatiserend taalgebruik en vooroordelen in wetteksten, luidt een andere aanbeveling.

De commissie stelt daarnaast vast dat wetgeving eenvoudiger moet en dat de wetgever er rekening mee moet houden dat niet iedereen die ermee te maken krijgt zich even goed kan redden. Ook moet wetgeving meer dan nu het geval is uitgaan van de goede bedoelingen van burgers en bedrijven.

Meer uit Binnenland

Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

2 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

3 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

3 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

4 uur geleden
Verzakte bouwkraan in Leusden weer gestabiliseerd

LEUSDEN (ANP) - De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

7 uur geleden
Vorig jaar honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva

HEERENVEEN (ANP) - Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

7 uur geleden