Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: LUMC heeft geen goed zicht op mogelijke nieuwe fraudes

Commissie: LUMC heeft geen goed zicht op mogelijke nieuwe fraudes

LEIDEN (ANP) - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nog geen goed zicht op mogelijke nieuwe fraudegevallen. Dat constateert een commissie die onderzoek heeft gedaan naar de organisatie binnen het ziekenhuis. Daar was vorig jaar fraude met Europese onderzoekssubsidies aan het licht gekomen.

De commissie, onder leiding van professor Albert Scherpbier, sprak met veertig medewerkers van het LUMC. "Wij hebben niet de indruk gekregen dat er al (structureel) breder of vooruitgekeken is welke andere c.q. nieuwe risico's zich in de toekomst zouden kunnen manifesteren", concluderen de onderzoekers. Ook lijkt het LUMC volgens hen "slechts in beperkte mate lessen te hebben getrokken of maatregelen te hebben getroffen om deze of soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen".

Het LUMC zegt in een reactie dat er sinds het onderzoek van de commissie maatregelen zijn genomen om de kans op nieuwe fraudes te beperken. "Tegelijk weten we ook dat we er nog niet zijn. Gedrag en cultuur zijn weerbarstig, maatregelen hebben tijd nodig om effect te hebben. Het LUMC is zich er terdege van bewust hoe serieus dit is voor de instelling. Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat we betrouwbaar en integer zijn", voegt een woordvoerder toe.

Onderzoeksprojecten

Volgens de commissie bestaat het risico dat het LUMC schade oploopt wanneer de risico's niet goed in beeld zijn, en dat het "in het ergste geval de 'licence to operate' als academisch ziekenhuis verliest". Dat is volgens het LUMC echter een "hypothetische situatie".

Het bureau Percuros uit Den Haag regelde voor het LUMC Europese subsidies voor onderzoeksprojecten. Daarbij werkten medewerkers van het ziekenhuis op papier voor instellingen uit het buitenland. Daardoor ging de subsidie omhoog. Het LUMC heeft drie medewerkers ontslagen. Vicevoorzitter Pancras Hogendoorn is tijdelijk teruggetreden, omdat hij signalen over de fraude mogelijk over het hoofd heeft gezien.

Omroep West en Follow The Money berichtten vrijdag over het rapport van de commissie-Scherpbier.

Meer uit Gezond

Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

10 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

15 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

17 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

19 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

19 uur geleden
WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

21 uur geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 dag geleden