Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: kwaliteit accountantsbranche nog steeds ondermaats

Commissie: kwaliteit accountantsbranche nog steeds ondermaats

DEN HAAG (ANP) - De accountancysector moet nog flinke ingrepen doen om de kwaliteit van controles van bijvoorbeeld jaarrekeningen te verhogen. Accountantsorganisatie presteren nu nog vaak ver onder het in wet- en regelgeving vereiste niveau, concludeert de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) in haar eindrapport.

Deze onafhankelijke, door de branche zelf ingestelde commissie hekelt met name dat bedrijven hun gebreken slecht op het spoor komen. Dat terwijl het aantal onvoldoendes dat toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitdelen in de sector "onacceptabel hoog is". Zelfsturing is daarom niet genoeg om de kwaliteit te verhogen.

In haar rapport, aangeboden aan het ministerie van Financiën, beveelt de commissie intensievere controle en druk op de sector van buitenaf aan. Ook moeten er strengere voorwaarden worden gesteld aan het verlenen van vergunningen voor accountants. De MCA is ook kritisch over de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Die moet onafhankelijker optreden als toezichthouder en minder als belangenbehartiger.

Schoon schip

De commissie begon een reeks onderzoeken nadat toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de accountancysector in 2014 een laatste kans gaf om op eigen houtje schoon schip te maken. Dit nadat enkele geruchtmakende kwesties tekortkomingen aan het licht hadden gebracht. Zo werd KPMG strafrechtelijk onderzocht wegens corruptie bij Ballast Nedam. Daarnaast kwamen accountants negatief in het nieuws rond het faillissement van de bank DSB en de bijna-ondergang van woningcorporatie Vestia.

De geconstateerde tekortkomingen zijn deels het gevolg van de cultuur op de werkvloer. Zo is er vaak sprake van hoge werkdruk. Ook zorgt een sterke hiërarchie en nadruk op bureaucratische regeltjes voor schadelijke prikkels, aldus de commissie. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de fouten bij accountants te wijten aan te weinig vaktechnische kennis.

Er zijn wel verbeteringen doorgevoerd in de vijf jaar waarin de MCA de accountancysector heeft onderzocht, maar die zijn veelal oppervlakkig en versnipperd. Zo stippen de onderzoekers aan dat er op bestuurlijk niveau veel aandacht is voor werkdruk, maar dat dit niet is doorgedrongen tot alle lagen van accountantskantoren.

Meer uit Financieel

Zuid-Koreaanse SK Hynix steekt miljarden in productie AI-chips

ICHEON (ANP/BLOOMBERG) - De Zuid-Koreaanse geheugenchipmaker SK Hynix wil een nieuwe productielocatie openen om aan de groeiende vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie (AI) te voldoen. SK Hynix, de op een na grootste producent van geheugenchips ter wereld, gaat hieraan ongeveer 14,6 miljard dollar uitgeven, bijna 13,7 miljard euro.

11 minuten geleden
Ryanair-topman wil 'graag' asielzoekers naar Rwanda deporteren

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Ryanair-topman Michael O'Leary wil "graag" de vluchten uitvoeren waarmee asielzoekers in Engeland worden gedeporteerd naar Rwanda, als hij daarvoor beschikbare vliegtuigen heeft. "Als we in de winterdienstregeling vliegtuigen over zouden hebben en als de regering op zoek is naar extra deportatievluchten dan zouden we graag een offerte uitbrengen", zei O'Leary tijdens een interview in Londen.

21 minuten geleden
FT: inval bij Rotterdamse douanescannermaker om staatssteun China

ROTTERDAM/BRUSSEL (ANP) - Nederlandse en EU-inspecteurs zijn dinsdagochtend vroeg binnengevallen bij Nuctech, een Chinese maker van douanescanners in Rotterdam, meldt zakenkrant Financial Times. Nuctech zou met behulp van staatssteun uit China mogelijk oneerlijk concurreren met Europese bedrijven.

1 uur geleden
Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag toch niet staken

PARIJS (ANP/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag toch niet staken. Volgens de belangrijkste vakbond voor luchtverkeersleiders SNCTA is een overeenkomst bereikt over salarisverhogingen en andere arbeidsvoorwaarden. Eerdere onderhandelingen tussen de luchtverkeersleiding en de bonden over eisen rond lonen en andere voorwaarden waren mislukt.

1 uur geleden
FNV dreigt met acties bij Gall & Gall

DEN HAAG (ANP) - FNV dreigt met acties bij Gall & Gall, de grootste slijterij van Nederland en eigendom van supermarktconcern Ahold Delhaize. Volgens de vakbond zijn onderhandelingen over een nieuwe cao vastgelopen.

2 uur geleden
Amsterdam op tweede plaats ranglijst populaire steden voor expats

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam neemt de tweede plaats in op de ranglijst van steden waar werknemers wereldwijd het liefst naartoe willen verhuizen. Dit meldt The Network, een wereldwijde alliantie van wervingswebsites, in samenwerking met adviesbureau Boston Consulting Group. De Nederlandse hoofdstad blijft alleen achter bij Londen, dat voor de derde keer op rij bovenaan de lijst staat.

2 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen op hoogste niveau in jaar tijd

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in april gestegen naar het hoogste niveau in een jaar tijd, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland laat daarmee al drie maanden op rij een verbetering zien.

2 uur geleden