Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie houdt openbare hoorzittingen over bestorming Capitool

Commissie houdt openbare hoorzittingen over bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - De parlementaire commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt, begint volgende week met een reeks openbare hoorzittingen. De bijeenkomsten worden live uitgezonden en hebben als doel het geweld dat die dag heeft plaatsgevonden te belichten.

De commissie, bestaande uit zeven Democraten en twee Republikeinen, heeft het afgelopen jaar onderzocht wat er voorafging aan de bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en wat hen daartoe bewoog.

De onderzoekscommissie probeert vast te stellen welke rol Trump heeft gespeeld bij de bestorming van het Amerikaanse Congres toen daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd vastgesteld. Trump beweert zonder bewijs dat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. De onderzoekers hebben duizenden interviews afgenomen en meer dan 125.000 documenten verzameld. Ze spraken onder andere met (oud-)medewerkers van Trump en prominenten binnen de Republikeinse partij.

Een van de vragen die volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN centraal zal staan tijdens de openbare hoorzittingen is waarom Trump de aanval urenlang weigerde te veroordelen en of dit bewijst dat hij heeft verzaakt en het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres heeft geprobeerd te dwarsbomen.

De eerste hoorzitting vindt plaats op donderdag 9 juni om 20.00 uur (lokale tijd). Ook op 13, 15, 16, 21 en 23 juni staan zittingen gepland. De openbare hoorzittingen vinden vijf maanden voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten plaats. De Democratische partij wil tijdens die verkiezingen voorkomen dat de Republikeinen hun meerderheid in het Amerikaanse Congres terugkrijgen.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

2 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

4 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

5 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

5 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

8 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

8 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

10 uur geleden