Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie houdt openbare hoorzittingen over bestorming Capitool

Commissie houdt openbare hoorzittingen over bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - De parlementaire commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt, begint volgende week met een reeks openbare hoorzittingen. De bijeenkomsten worden live uitgezonden en hebben als doel het geweld dat die dag heeft plaatsgevonden te belichten.

De commissie, bestaande uit zeven Democraten en twee Republikeinen, heeft het afgelopen jaar onderzocht wat er voorafging aan de bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en wat hen daartoe bewoog.

De onderzoekscommissie probeert vast te stellen welke rol Trump heeft gespeeld bij de bestorming van het Amerikaanse Congres toen daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd vastgesteld. Trump beweert zonder bewijs dat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. De onderzoekers hebben duizenden interviews afgenomen en meer dan 125.000 documenten verzameld. Ze spraken onder andere met (oud-)medewerkers van Trump en prominenten binnen de Republikeinse partij.

Een van de vragen die volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN centraal zal staan tijdens de openbare hoorzittingen is waarom Trump de aanval urenlang weigerde te veroordelen en of dit bewijst dat hij heeft verzaakt en het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres heeft geprobeerd te dwarsbomen.

De eerste hoorzitting vindt plaats op donderdag 9 juni om 20.00 uur (lokale tijd). Ook op 13, 15, 16, 21 en 23 juni staan zittingen gepland. De openbare hoorzittingen vinden vijf maanden voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten plaats. De Democratische partij wil tijdens die verkiezingen voorkomen dat de Republikeinen hun meerderheid in het Amerikaanse Congres terugkrijgen.

Meer uit Buitenland

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

18 minuten geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

4 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

9 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

11 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

13 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

14 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

15 uur geleden