Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie gaat toezien op besteding onderwijsmiljarden

Commissie gaat toezien op besteding onderwijsmiljarden

DEN HAAG (ANP) - Een speciale commissie gaat erop toezien dat de miljarden die het demissionaire kabinet heeft uitgetrokken voor coronaherstel in het onderwijs, ook echt het welzijn en de kansen van jongeren ten goede komen. De leiding komt in handen van directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het kabinet heeft met het Nationaal Programma Onderwijs in totaal 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar. Dat geld is met name bedoeld om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan doordat onderwijsinstellingen wegens de corona-uitbraak lange tijd dicht waren en alleen online onderwijs konden verzorgen.

In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs gaat een groot deel ook naar de studenten zelf. Zo betalen zij volgend jaar maar de helft van het les- of collegegeld, en mogen zij een jaar langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart. Over de besteding van het geld dat voor instellingen zelf is bedoeld, zijn nu afspraken gemaakt met koepelorganisaties.

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer, die toeziet op een doelmatige besteding van belastinggeld, had opgeroepen van tevoren goede afspraken te maken om te zorgen dat die miljarden ook hun doel treffen. Het college bracht daarbij in herinnering dat dit bij eerdere investeringen om de werkdruk in het onderwijs te verlichten, niet goed genoeg geregeld was.

Zo kunnen de beschikbare middelen gestoken worden in een soepelere in- en doorstroom, welzijn van studenten, begeleiding bij stages en coschappen, tegengaan van studievertraging en uitval bij lerarenopleidingen en aanpak van jeugdwerkloosheid. Studenten en onderwijspersoneel worden daar nauw bij betrokken.

Wetenschappers

Er komt ook hulp voor wetenschappers die hun onderzoek vertraging hebben zien oplopen door de coronabeperkingen, bijvoorbeeld doordat zij niet terecht konden in laboratoria en andere onderzoeksfaciliteiten Onderzoekers met een tijdelijke aanstelling worden in staat gesteld hun onderzoek af te ronden.

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kregen eerder al een "menukaart" voorgeschoteld met mogelijke manieren om achterstanden in te lopen en het onderwijs te verbeteren. Bestuurders kunnen zelf kiezen welke van deze maatregelen het beste bij hun school passen.

Meer uit Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

2 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

8 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

12 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

14 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden