Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie gaat toezien op besteding onderwijsmiljarden

Commissie gaat toezien op besteding onderwijsmiljarden

DEN HAAG (ANP) - Een speciale commissie gaat erop toezien dat de miljarden die het demissionaire kabinet heeft uitgetrokken voor coronaherstel in het onderwijs, ook echt het welzijn en de kansen van jongeren ten goede komen. De leiding komt in handen van directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het kabinet heeft met het Nationaal Programma Onderwijs in totaal 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar. Dat geld is met name bedoeld om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan doordat onderwijsinstellingen wegens de corona-uitbraak lange tijd dicht waren en alleen online onderwijs konden verzorgen.

In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs gaat een groot deel ook naar de studenten zelf. Zo betalen zij volgend jaar maar de helft van het les- of collegegeld, en mogen zij een jaar langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart. Over de besteding van het geld dat voor instellingen zelf is bedoeld, zijn nu afspraken gemaakt met koepelorganisaties.

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer, die toeziet op een doelmatige besteding van belastinggeld, had opgeroepen van tevoren goede afspraken te maken om te zorgen dat die miljarden ook hun doel treffen. Het college bracht daarbij in herinnering dat dit bij eerdere investeringen om de werkdruk in het onderwijs te verlichten, niet goed genoeg geregeld was.

Zo kunnen de beschikbare middelen gestoken worden in een soepelere in- en doorstroom, welzijn van studenten, begeleiding bij stages en coschappen, tegengaan van studievertraging en uitval bij lerarenopleidingen en aanpak van jeugdwerkloosheid. Studenten en onderwijspersoneel worden daar nauw bij betrokken.

Wetenschappers

Er komt ook hulp voor wetenschappers die hun onderzoek vertraging hebben zien oplopen door de coronabeperkingen, bijvoorbeeld doordat zij niet terecht konden in laboratoria en andere onderzoeksfaciliteiten Onderzoekers met een tijdelijke aanstelling worden in staat gesteld hun onderzoek af te ronden.

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kregen eerder al een "menukaart" voorgeschoteld met mogelijke manieren om achterstanden in te lopen en het onderwijs te verbeteren. Bestuurders kunnen zelf kiezen welke van deze maatregelen het beste bij hun school passen.

Meer uit Politiek

Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

5 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

7 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

8 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

11 uur geleden
Schoof hoopt dat Kamer stemt voor 'heel belangrijke' asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.

12 uur geleden
PostNL wil subsidie, extra dag voor postbezorging is onvoldoende

DEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.

13 uur geleden