Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie gaat schadeclaims Srebrenica beoordelen

Commissie gaat schadeclaims Srebrenica beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke commissie gaat zich buigen over schadeclaims van nabestaanden van zo'n 350 Bosnische moslims die in juli 1995 werden vermoord na de val van Srebrenica. Nederlandse blauwhelmen hadden de mannen moeten beschermen, maar stuurden ze weg van hun compound. Ze werden daarop door de Bosnisch-Servische strijdkrachten meegenomen en gedood.

Het kabinet kondigde vorige zomer al een schadevergoeding aan voor de nabestaanden. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad had bepaald dat de Nederlandse staat deels aansprakelijk is voor de dood van de mannen. De ministerraad heeft nu vastgesteld hoe die regeling er in grote lijnen uit komt te zien.

De details van de schaderegeling en de commissie die hem moet gaan uitvoeren, worden de komende weken verder uitgewerkt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft "het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen", stellen de indieners van de motie van afkeuring.

4 uur geleden
Rutte gaat boek lezen bij Europese begrotingsonderhandelingen

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte heeft "een nieuwe biografie van Frédéric Chopin en een klein appeltje" bij zich om de urenlange, naar verwachting in de nacht doorlopende onderhandelingen over een Europese meerjarenbegroting door te komen. Dat zei hij bij aankomst voor de speciale 'geldtop' in Brussel. "Ja, wat moet ik anders doen? Ik denk niet dat ik ga meepraten. Er zullen veel bilaterale gesprekken zijn".

6 uur geleden
Staatssecretaris maakt Zeeuwen excuses om mariniersverhuizing

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan aanwezige Zeeuwen en aan de Kamer voor haar eigen handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

7 uur geleden
Rutte en 'zuinige’ collega’s eensgezind over begroting

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte en zijn drie 'zuinige’ collega’s uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk houden vast aan een EU-meerjarenbegroting van maximaal 1 procent van het totale Europese inkomen. Ze willen ook hun kortingen op hun afdracht niet prijsgeven. Het viertal kwam in Brussel samen voorafgaand aan de EU-top over de begroting.

8 uur geleden
Merkel: samenleving geplaagd door gif van haat en racisme

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse samenleving wordt geplaagd door een gif van haat en racisme, zei bondskanselier Angela Merkel na aanslagen op shishabars in Hanau. "Dit gif bestaat in onze samenleving en er zijn al veel te veel misdaden aan te wijten" aldus Merkel. Ze beloofde dat alles in het werk wordt gesteld om de achtergronden van deze aanslag op te helderen.

8 uur geleden
SP wil natuurbeleid weg bij provincies en terug bij het Rijk

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SP ligt, gaat het Rijk "op zeer korte termijn" weer over het natuurbeleid. De stikstofcrisis laat zien dat de provincies te verschillend denken over de natuur. Dat zorgt voor een "wisselend beeld".

9 uur geleden
Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).

9 uur geleden