Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

DEN HAAG (ANP) - Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC. Volgens die krant is de commissie opgestapt omdat de bewindsman negatieve adviezen over de benoeming van nieuwe notarissen naast zich heeft neergelegd.

Dat is enkele keren voorgekomen, zegt het ministerie. Het advies van de Commissie toegang notariaat (ctn) wordt "zwaar gewogen", maar de minister zelf neemt een besluit, aldus de woordvoerder.

De minister moet notarissen benoemen nadat zij hun opleiding hebben doorlopen en een toets hebben ondergaan. De bewindsman is hierbij verplicht om advies te vragen aan de ctn, die zich buigt over de "persoonlijke geschiktheid" van kandidaten.

Integriteit

Zo is onder meer de integriteit van notarissen belangrijk, omdat zij bevoegd zijn om wettelijke akten op te stellen en betrokken kunnen zijn bij grote transacties. De afgelopen periode zijn meerdere notarissen tegen de lamp gelopen vanwege dubieuze activiteiten.

Er is voor een jaar een tijdelijke commissie in het leven geroepen. In die tijd wordt ook gekeken naar de manier waarop de advisering over kandidaat-notarissen is georganiseerd. Mede op basis daarvan zal er weer een structurele commissie komen voor de benoeming van nieuwe notarissen.

Meer uit Politiek

Jetten: fossiele voordelen niet ineens stoppen, wel snel afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil wel snel af van de fossiele subsidies waartegen klimaatactivisten zich dit weekeinde willen uitspreken met een grote demonstratie op de A12 in Den Haag. Maar, zegt klimaatminister Rob Jetten, "van de ene op de andere dag ermee stoppen", zoals klimaatactivisten en partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren willen, "is niet altijd verstandig".

28 minuten geleden
PvdD wil debat over preventief arresteren klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een debat met justitieminister Dilan Yeşilgöz over het preventief oppakken van zes klimaatactivisten. Daarnaast heeft waarnemend fractievoorzitter Christine Teunissen mondelinge vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. De partij heeft geen goed woord over voor de actie van het Openbaar Ministerie (OM) van donderdag.

1 uur geleden
Kaag pleit voor nuance in debat over nieuwe witwaswet

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Sigrid Kaag noemt het "heel belangrijk dat er nuance in het debat komt" over de nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld makkelijker te maken. Dat geldt niet alleen voor het maatschappelijke debat, maar ook "vanuit alle partijen".

2 uur geleden
Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen. "In het debat met 75 senatoren ga ik mijn uiterste best doen om daar een meerderheid te krijgen", aldus de bewindsman.

3 uur geleden
Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar. NRC schrijft daar vrijdag over naar aanleiding van interne stukken die de krant heeft ingezien van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid van Van der Burg zelf.

3 uur geleden
Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alles op alles" zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Het AD en het agrarische weekblad Nieuwe Oogst stellen op basis van eigen onderzoek dat 60 procent van de burgers die kloof ervaart. Bij boeren ligt dit op 85 procent.

4 uur geleden
GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

DEN HAAG (ANP) - Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie. Die gebuikt onder meer aardolie en aardgas waardoor er CO2 vrijkomt. GroenLinks wil de wet aanpassen dat vijf van deze regelingen worden geschrapt.

9 uur geleden