Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

Verdere details over de samenwerking wil hij niet geven. Binnenkort komt SON met meer informatie, aldus de woordvoerder.

Coronaminister Ernst Kuipers meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij samen met SON en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland de "laatste punten" uitwerkt omtrent "afspraken over de inzet van testcapaciteit voor Testen voor Toegang indien de testvraag bij de GGD’en de capaciteit overschrijdt".

SON is de organisatie achter Testen voor Toegang. Mensen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool en niet zijn gevaccineerd of onlangs hersteld van een coronabesmetting kunnen zich gratis laten testen bij een commerciële testaanbieder. Veel plekken waar zo'n bewijs eerder nodig was, zoals theaters, zijn nog gesloten. "Hierdoor is momenteel de inzet van het coronatoegangsbewijs beperkt", aldus Kuipers, "en wordt de testcapaciteit ten behoeve van Testen voor Toegang beperkt benut."

Meer testen

Het aantal coronatests dat dagelijks wordt afgenomen omdat mensen klachten hebben of in de buurt zijn geweest van een besmet persoon stijgt de laatste tijd juist. Waren het er in de laatste week van vorig jaar volgens het ministerie nog ruim 370.000 bij de GGD'en en op andere locaties zoals ziekenhuizen, in de eerste week van 2022 werden er in totaal 616.966 coronatests afgenomen. De GGD'en hebben ongeveer 155 vaste testlocaties en zijn volgens Kuipers "continu aan het opschalen om aanvullende capaciteit voor het testen te creëren".

De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten kunnen zo'n 600.000 tests per dag afnemen. Hoeveel testlocaties daadwerkelijk geschikt zijn om de GGD'en te helpen kan de woordvoerder van de stichting nog niet zeggen. "Daar zijn we nu naar aan het kijken."

Testaanbieders krijgen momenteel een vergoeding per uitgevoerde test. Dat zal volgens de woordvoerder ook zo zijn als ze tests gaan afnemen voor de GGD'en.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Aceb 4 maanden geleden
En aldus worden de prive gegevens over meerdere instanties verspreid. En mogen we hopen dat dergelijke instanties eventjes niet op de fles gaan.

Meer uit Gezond

Minister Kuipers verwacht meer gevallen van apenpokken

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. Vrijdag is het virus voor het eerst vastgesteld bij een persoon in Nederland, meldde het RIVM. De identiteit van de besmette persoon is niet bekendgemaakt.

9 uur geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

11 uur geleden
Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie over apenpokken

GENEVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

13 uur geleden
Kuipers: kans is groot dat apenpokken naar Nederland komen

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "verstandig" om de ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus goed in de gaten te houden. "De kans is groot dat het hier wel degelijk komt", aldus de bewindsman. Bekeken moet worden hoe ernstig het virus is en of er ingegrepen moet worden, "maar het is echt aan het RIVM om daar verstandige uitspraken over te doen."

18 uur geleden
Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

1 dag geleden
RIVM: vooralsnog geen apenpokken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is in Nederland vooralsnog niet vastgesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar de afgelopen weken is het opgedoken in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt onder de 500

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds oktober vorig jaar liggen minder dan 500 mensen die het coronavirus hebben opgelopen in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat het in totaal nog om 489 patiënten. Dat zijn er 40 minder dan een dag eerder.

1 dag geleden