Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

Verdere details over de samenwerking wil hij niet geven. Binnenkort komt SON met meer informatie, aldus de woordvoerder.

Coronaminister Ernst Kuipers meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij samen met SON en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland de "laatste punten" uitwerkt omtrent "afspraken over de inzet van testcapaciteit voor Testen voor Toegang indien de testvraag bij de GGD’en de capaciteit overschrijdt".

SON is de organisatie achter Testen voor Toegang. Mensen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool en niet zijn gevaccineerd of onlangs hersteld van een coronabesmetting kunnen zich gratis laten testen bij een commerciële testaanbieder. Veel plekken waar zo'n bewijs eerder nodig was, zoals theaters, zijn nog gesloten. "Hierdoor is momenteel de inzet van het coronatoegangsbewijs beperkt", aldus Kuipers, "en wordt de testcapaciteit ten behoeve van Testen voor Toegang beperkt benut."

Meer testen

Het aantal coronatests dat dagelijks wordt afgenomen omdat mensen klachten hebben of in de buurt zijn geweest van een besmet persoon stijgt de laatste tijd juist. Waren het er in de laatste week van vorig jaar volgens het ministerie nog ruim 370.000 bij de GGD'en en op andere locaties zoals ziekenhuizen, in de eerste week van 2022 werden er in totaal 616.966 coronatests afgenomen. De GGD'en hebben ongeveer 155 vaste testlocaties en zijn volgens Kuipers "continu aan het opschalen om aanvullende capaciteit voor het testen te creëren".

De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten kunnen zo'n 600.000 tests per dag afnemen. Hoeveel testlocaties daadwerkelijk geschikt zijn om de GGD'en te helpen kan de woordvoerder van de stichting nog niet zeggen. "Daar zijn we nu naar aan het kijken."

Testaanbieders krijgen momenteel een vergoeding per uitgevoerde test. Dat zal volgens de woordvoerder ook zo zijn als ze tests gaan afnemen voor de GGD'en.

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

1 dag geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

1 dag geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

1 dag geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

1 dag geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

1 dag geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

2 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

2 dagen geleden