Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet
UTRECHT (ANP) - SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.
De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn, zegt De Jong. Ook directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl bevestigt dit verhaal. Volgens hem is donderdag besloten dat de termijn wordt teruggebracht naar 24 uur, maar dat vindt hij nog steeds te lang. Er worden te weinig mensen doorgestuurd naar de commerciële aanbieders om het rendabel te maken. De aanbieders worden namelijk per afgenomen test betaald. Volgens De Jong gaat het om 10,55 euro exclusief btw.
Emmelkamp zou vrijdag een eerste van vijf testlocaties openen voor hulp aan de GGD'en, maar hij gaat dat nu toch niet doen. "We hebben alles klaarstaan, maar ik hoor van de andere testaanbieders dat het geen zin heeft."
Hulp
Hij benadrukt dat de commerciële aanbieders de locaties alleen mogen openen voor hulp aan de GGD. "We mogen op zo'n locatie dan niet ook nog onze eigen commerciële werkzaamheden uitvoeren." De reden is dat mensen die met klachten een test willen veel vaker ook daadwerkelijk corona hebben dan mensen die een negatieve testuitslag willen voor bijvoorbeeld een reis. Die laatste groep kan dan besmet raken. "Maar ik hoorde van een andere testaanbieder die op zo'n locatie voor hulp aan de GGD acht mensen per dag over de vloer kreeg. Dan kom je dus niet uit."
"We hebben 50.000 euro geïnvesteerd voor vier locaties", vertelt De Jong. Het was een enorme klus met apparatuur, documentatie en inzet van mensen. Het bedrijf zou uiteindelijk kunnen opschalen naar 10.000 tests per dag en er zouden ook nog drie locaties bijkomen.
Wachttijd
Emmelkamp voelt zich belazerd: "Wij willen helpen, we weten hoe het moet. Maar met zo weinig zekerheid gaat het niet."
De koepelorganisatie van GGD'en wil niet ingaan op het verhaal van de commerciële aanbieders over het bijstellen van de wachttijd van 12 naar 48 uur. Een woordvoerster laat weten: "We zitten in een opstartfase. Daarbij moeten nog enkele problemen opgelost worden. Dit is heel vervelend voor de mensen die een test willen en voor de testaanbieders die ons willen helpen."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Op het Malieveld in Den Haag zijn enkele duizenden apotheekmedewerkers samengekomen om te demonstreren voor een cao die beter is dan het bod van hun werkgevers. Honderden apotheken in het hele land zijn gesloten, omdat hun medewerkers aan het protesteren zijn tegen de geboden 2 procent loonsverhoging vanaf 1 juli dit jaar en ongeveer 5 procent per 1 juli 2025. De bonden CNV en FNV eisen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met 6 procent stijgen.
2 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een longontsteking oploopt na een besmetting met legionellabacteriën in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat komt mogelijk door weersomstandigheden waardoor de bacteriën zich verder kunnen verspreiden, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vergrijzing kan ook een rol spelen.
3 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Mensen slikken soms te veel pillen met vitamine B6, en kunnen daardoor zenuwschade oplopen. "De klachten zijn te herkennen aan tintelingen, een doof gevoel of pijn in handen en/of voeten", meldt bijwerkingencentrum Lareb. Dat adviseert mensen daarom heel voorzichtig te zijn met de supplementen.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Apeldoorn heeft Groningen ingehaald als de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursbureau Arcadis in zijn tweejaarlijkse inventarisatie. Onderaan de lijst staat Rotterdam, net als twee jaar geleden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich "ernstige zorgen" over de stijgende kosten van de jeugdzorg, schrijft ze op haar site. De ontwikkelingen leiden namelijk tot "aanzienlijke tekorten" voor gemeenten, aldus de club. Over 2023 is het tekort al 628 miljoen euro en voor 2024 "naar verwachting" 828 miljoen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in 2030 65 jaar worden, hebben gemiddeld nog bijna 21 jaar te leven. Dat is een fractie lager dan de eerdere verwachting. De schatting van statistiekbureau CBS wordt gebruikt om de leeftijd vast te stellen waarop mensen AOW krijgen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Artsenfederatie KNMG en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) hebben kritiek op het voorstel van NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger om een onderzoek in te stellen naar de toegenomen euthanasiewens van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Zij diende daartoe begin oktober een initiatiefnota in.
4 dagen geleden