
Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet
UTRECHT (ANP) - SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.
De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn, zegt De Jong. Ook directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl bevestigt dit verhaal. Volgens hem is donderdag besloten dat de termijn wordt teruggebracht naar 24 uur, maar dat vindt hij nog steeds te lang. Er worden te weinig mensen doorgestuurd naar de commerciële aanbieders om het rendabel te maken. De aanbieders worden namelijk per afgenomen test betaald. Volgens De Jong gaat het om 10,55 euro exclusief btw.
Emmelkamp zou vrijdag een eerste van vijf testlocaties openen voor hulp aan de GGD'en, maar hij gaat dat nu toch niet doen. "We hebben alles klaarstaan, maar ik hoor van de andere testaanbieders dat het geen zin heeft."
Hulp
Hij benadrukt dat de commerciële aanbieders de locaties alleen mogen openen voor hulp aan de GGD. "We mogen op zo'n locatie dan niet ook nog onze eigen commerciële werkzaamheden uitvoeren." De reden is dat mensen die met klachten een test willen veel vaker ook daadwerkelijk corona hebben dan mensen die een negatieve testuitslag willen voor bijvoorbeeld een reis. Die laatste groep kan dan besmet raken. "Maar ik hoorde van een andere testaanbieder die op zo'n locatie voor hulp aan de GGD acht mensen per dag over de vloer kreeg. Dan kom je dus niet uit."
"We hebben 50.000 euro geïnvesteerd voor vier locaties", vertelt De Jong. Het was een enorme klus met apparatuur, documentatie en inzet van mensen. Het bedrijf zou uiteindelijk kunnen opschalen naar 10.000 tests per dag en er zouden ook nog drie locaties bijkomen.
Wachttijd
Emmelkamp voelt zich belazerd: "Wij willen helpen, we weten hoe het moet. Maar met zo weinig zekerheid gaat het niet."
De koepelorganisatie van GGD'en wil niet ingaan op het verhaal van de commerciële aanbieders over het bijstellen van de wachttijd van 12 naar 48 uur. Een woordvoerster laat weten: "We zitten in een opstartfase. Daarbij moeten nog enkele problemen opgelost worden. Dit is heel vervelend voor de mensen die een test willen en voor de testaanbieders die ons willen helpen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden