Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

UTRECHT (ANP) - SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.

De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn, zegt De Jong. Ook directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl bevestigt dit verhaal. Volgens hem is donderdag besloten dat de termijn wordt teruggebracht naar 24 uur, maar dat vindt hij nog steeds te lang. Er worden te weinig mensen doorgestuurd naar de commerciële aanbieders om het rendabel te maken. De aanbieders worden namelijk per afgenomen test betaald. Volgens De Jong gaat het om 10,55 euro exclusief btw.

Emmelkamp zou vrijdag een eerste van vijf testlocaties openen voor hulp aan de GGD'en, maar hij gaat dat nu toch niet doen. "We hebben alles klaarstaan, maar ik hoor van de andere testaanbieders dat het geen zin heeft."

Hulp

Hij benadrukt dat de commerciële aanbieders de locaties alleen mogen openen voor hulp aan de GGD. "We mogen op zo'n locatie dan niet ook nog onze eigen commerciële werkzaamheden uitvoeren." De reden is dat mensen die met klachten een test willen veel vaker ook daadwerkelijk corona hebben dan mensen die een negatieve testuitslag willen voor bijvoorbeeld een reis. Die laatste groep kan dan besmet raken. "Maar ik hoorde van een andere testaanbieder die op zo'n locatie voor hulp aan de GGD acht mensen per dag over de vloer kreeg. Dan kom je dus niet uit."

"We hebben 50.000 euro geïnvesteerd voor vier locaties", vertelt De Jong. Het was een enorme klus met apparatuur, documentatie en inzet van mensen. Het bedrijf zou uiteindelijk kunnen opschalen naar 10.000 tests per dag en er zouden ook nog drie locaties bijkomen.

Wachttijd

Emmelkamp voelt zich belazerd: "Wij willen helpen, we weten hoe het moet. Maar met zo weinig zekerheid gaat het niet."

De koepelorganisatie van GGD'en wil niet ingaan op het verhaal van de commerciële aanbieders over het bijstellen van de wachttijd van 12 naar 48 uur. Een woordvoerster laat weten: "We zitten in een opstartfase. Daarbij moeten nog enkele problemen opgelost worden. Dit is heel vervelend voor de mensen die een test willen en voor de testaanbieders die ons willen helpen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt naar 370

ZEIST (ANP) - Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is vrijdag naar 370 gedaald, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het cijfer was sinds juli vorig jaar niet meer zo laag. Afgelopen week lag het nog steeds dik boven de 400.

1 dag geleden
EU wil gezamenlijk vaccin en middel tegen apenpokken inkopen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft besloten tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Dat zei de Zweedse vaccincoördinator Richard Bergstrom vrijdag tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter.

1 dag geleden
Huisartsen willen geen coronaprikken meer geven

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet over een tijdje besluit tot een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten.

3 dagen geleden
Apenpokken bij meer dan 240 mensen buiten Afrika

SOLNA (ANP) - Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

3 dagen geleden
Griepepidemie is voorbij, concludeert RIVM

BILTHOVEN (ANP) - De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Erasmus MC en het Nivel.

3 dagen geleden
Aantal gevallen van apenpokken opgelopen naar twaalf

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is inmiddels bij twaalf mensen in Nederland vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maandag, toen de teller bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zes bevestigde besmettingen stond. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

3 dagen geleden
Minder dan 7500 positieve coronatests afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

4 dagen geleden