Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

Commerciële testaanbieders: er komen geen mensen, dit werkt niet

UTRECHT (ANP) - SpoedtestCorona is een van de commerciële coronatesters die de deuren alweer heeft gesloten. De mensen die zouden worden doorgestuurd door de GGD komen namelijk "nagenoeg" niet, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. Hij kan het zich niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten. Hij voelt zich ook niet netjes behandeld, zegt hij.

De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn, zegt De Jong. Ook directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl bevestigt dit verhaal. Volgens hem is donderdag besloten dat de termijn wordt teruggebracht naar 24 uur, maar dat vindt hij nog steeds te lang. Er worden te weinig mensen doorgestuurd naar de commerciële aanbieders om het rendabel te maken. De aanbieders worden namelijk per afgenomen test betaald. Volgens De Jong gaat het om 10,55 euro exclusief btw.

Emmelkamp zou vrijdag een eerste van vijf testlocaties openen voor hulp aan de GGD'en, maar hij gaat dat nu toch niet doen. "We hebben alles klaarstaan, maar ik hoor van de andere testaanbieders dat het geen zin heeft."

Hulp

Hij benadrukt dat de commerciële aanbieders de locaties alleen mogen openen voor hulp aan de GGD. "We mogen op zo'n locatie dan niet ook nog onze eigen commerciële werkzaamheden uitvoeren." De reden is dat mensen die met klachten een test willen veel vaker ook daadwerkelijk corona hebben dan mensen die een negatieve testuitslag willen voor bijvoorbeeld een reis. Die laatste groep kan dan besmet raken. "Maar ik hoorde van een andere testaanbieder die op zo'n locatie voor hulp aan de GGD acht mensen per dag over de vloer kreeg. Dan kom je dus niet uit."

"We hebben 50.000 euro geïnvesteerd voor vier locaties", vertelt De Jong. Het was een enorme klus met apparatuur, documentatie en inzet van mensen. Het bedrijf zou uiteindelijk kunnen opschalen naar 10.000 tests per dag en er zouden ook nog drie locaties bijkomen.

Wachttijd

Emmelkamp voelt zich belazerd: "Wij willen helpen, we weten hoe het moet. Maar met zo weinig zekerheid gaat het niet."

De koepelorganisatie van GGD'en wil niet ingaan op het verhaal van de commerciële aanbieders over het bijstellen van de wachttijd van 12 naar 48 uur. Een woordvoerster laat weten: "We zitten in een opstartfase. Daarbij moeten nog enkele problemen opgelost worden. Dit is heel vervelend voor de mensen die een test willen en voor de testaanbieders die ons willen helpen."

Meer uit Gezond

Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

5 uur geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

5 uur geleden
Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

6 uur geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

11 uur geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 dag geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

1 dag geleden
Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

1 dag geleden