Comité opgericht voor nationale herdenking coronacrisis
DEN HAAG (ANP) - Er komt een nationale herdenking van de coronacrisis. Om die te organiseren is een speciaal comité opgericht, dat ook op andere manieren zal nadenken over "hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad", meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen worden de coronamaatregelen woensdag 23 maart weliswaar vrijwel volledig afgeschaft, maar zijn de gevolgen van de pandemie nog altijd voelbaar. "De impact van de coronacrisis is enorm en duurt nog steeds voort. Voor velen is nu ruimte voor herstel, maar we moeten ook stilstaan bij het stille leed van veel Nederlanders." Hij doelt op mensen die naasten zijn verloren, maar ook ondernemers die door de maatregelen zijn getroffen en mensen die bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs "op alle fronten" hebben moeten bijspringen.
Het comité bestaat uit veertien vertegenwoordigers uit de overheid, zorg, onderwijs, media, cultuur, sport en andere velden in de samenleving. Zij doen dat volgens het ministerie op persoonlijke titel. De Friese commissaris van de Koning Arno Brok is de voorzitter. Een datum voor de nationale herdenking is nog niet geprikt, en ook de inhoud van die herdenking wordt nog bepaald. Daarnaast moet het comité samenwerken met lokale herdenkingsevenementen, zo zegt het ministerie.
Meer uit Binnenland
KAMPEN (ANP) - Aan de Oslokade in Kampen, Overijssel, staat een loods met stro in brand. De brandweer kreeg omstreeks 22.30 uur dinsdagavond een eerste melding van de brand en schaalde direct op naar 'grote brand'. Bij de brand komt veel rook vrij.
55 minuten geledenVALTHERMOND (ANP) - Drie bussen met daarin zeker tachtig asielzoekers zijn dinsdagavond rond 23.00 uur aangekomen bij 't Brughuus in het Drentse Valthermond. Daar kunnen de vreemdelingen die anders buiten zouden moeten slapen bij het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, de nacht doorbrengen. De locatie is dinsdagavond door de gemeente Westerwolde georganiseerd, nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen plek meer vond voor de mensen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen bezuiniging door het kabinet van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij te vrezen dat een rit tot wel 11 procent duurder uit kan vallen komend jaar.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
7 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
8 uur geleden