Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Comité: nog steeds grote steun onder Nederlanders voor 4 en 5 mei

Comité: nog steeds grote steun onder Nederlanders voor 4 en 5 mei

AMSTERDAM (ANP) - Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt het nog steeds belangrijk stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag een dag later. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2022. Van de mensen die na de Russische inval in Oekraïne deelnamen aan het onderzoek, maken ruim zes op de tien zich het meeste zorgen om oorlog.

Nederlanders vinden 4 en 5 mei met name belangrijk vanwege het saamhorigheidsgevoel en omdat zij het van wezenlijk belang vinden stil te staan bij de mensen die gestorven zijn voor de vrijheid. Ook speelt mee dat men het belangrijk vindt te beseffen "dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog niet meer zou mogen plaatsvinden", stelt het comité.

Het draagvlak voor 4 mei is vrijwel onaangetast: 83 procent geeft aan de Nationale Herdenking (heel) belangrijk te vinden. Dat was een jaar eerder 85 procent. Voor Bevrijdingsdag is er een lichte daling te zien. Waar vorig jaar 79 procent aangaf veel waarde te hechten aan die feestdag, is dat nu 75 procent.

Onderzoek

Het comité liet ook onderzoek doen naar de gevoelens die de vaderlandse geschiedenis oproept bij Nederlanders. Daaruit komt naar voren dat circa een op de vijf mensen "dankbaarheid en trots" voelt. "Men voelt zich dankbaar voor de bevrijding, de bevrijders en om in Nederland te mogen wonen", stelt het comité. Nederlanders zijn vaak trots dat hun 'landje' op bepaalde vlakken 'groot' was en denken dan aan bijvoorbeeld de Gouden Eeuw en de strijd tegen het water.

Een op de tien respondenten gaf aan schaamte te ervaren bij het verleden van Nederland, waarbij de koloniale tijd en het slavernijverleden vaak worden aangehaald. Hierin zien de onderzoekers "aanzienlijke verschillen" tussen bevolkingsgroepen. Nederlanders van Indonesische afkomst voelen het vaakst schaamte bij het verleden van ons land. Bij mensen van Antilliaanse of Surinaamse komaf gaat het vaker om boosheid.

Feestdag

Het Nationaal Vrijheidsonderzoek is een jaarlijks onderzoek naar het draagvlak voor herdenken en vieren in Nederland. Onderzoeksbureau Centerdata voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar deden ruim 1300 Nederlanders mee.

Overigens is 5 mei een officiële feestdag, maar geldt wel voor veel mensen dat ze een keer in de vijf jaar een vrije dag hebben. Er gaan al jaren geluiden op daar verandering in te brengen en van Bevrijdingsdag jaarlijks een vrije dag te maken. Volgens Piet Fortuin van vakbond CNV kan zo'n extra feestdag mogelijk meer opleveren dan kosten. "Mensen geven veel geld uit op zo'n feestdag, bijvoorbeeld in festivals en in de horeca. Ook kan een feestdag ontstressend werken. Belangrijk in een tijd dat werkgevers jaarlijks een paar miljard aan verzuimkosten als gevolg van stress uitgeven."

Meer uit Binnenland

Alle slachtoffers steekpartij bij de Dam uit het ziekenhuis

AMSTERDAM (ANP) - De vijf mensen die gewond raakten bij de steekpartij in de buurt van de Dam in Amsterdam eind maart, hebben het ziekenhuis verlaten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door AT5.

5 minuten geleden
ProRail heeft moeite voldoende treinverkeersleiders te vinden

UTRECHT (ANP) - ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden steeds duidelijker, schrijft de spoorbeheerder in zijn vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Er is een tekort aan opleiders en opleidingsplekken zijn lastiger te vullen.

32 minuten geleden
Huldiging Ajax kan op Museumplein, Mahler Nights verplaatst

AMSTERDAM (ANP) - Om het Amsterdamse Museumplein vrij te houden voor een mogelijke huldiging van Ajax, worden de Mahler Nights verplaatst naar het Vondelpark. Het paviljoen waarin de concerten van het Mahler Festival op een ledscherm te volgen zijn, zou eerst voor het Concertgebouw staan. Maar in overleg met de gemeente is besloten te verkassen naar het park. "Op deze manier hebben beide festiviteiten alle ruimte", zegt directeur Simon Reinink van het Concertgebouw.

1 uur geleden
Paasvuren gaan door, maar niet overal

EMMEN (ANP) - Meerdere paasvuren mogen komend weekend onverwachts toch doorgaan, omdat de natuur wat minder droog is. Op sommige plekken waren de paasbulten echter al afgebroken.

1 uur geleden
Oever van Valkenburgse Meer ingezakt door slappe zandlaag

LEIDEN (ANP) - Na ruim twee weken weet het Hoogheemraadschap van Rijnland waardoor een deel van de oever van het Valkenburgse Meer bij Leiden is ingezakt. Op 1 april verdween aan de zuidkant van het meer, over een lengte van ongeveer 200 meter, zo'n 20 meter van de oever in het water. Volgens onderzoeksinstituut Deltares zakte de kade in door zettingsvloeiing: een slappe zandlaag die als een soort drijfzand wegstroomt.

2 uur geleden
In paasweekend geregeld zon, maar ook af en toe een bui

HOUTEN (ANP) - De zon schijnt regelmatig in het paasweekend. Maar zondag later op de dag en maandag kunnen volgens Weeronline enkele buien voorkomen, soms ook met onweer. Het lange weekend begint zaterdag koud met temperaturen rond het vriespunt in de nacht. De twee paasdagen verlopen vrij zacht met 15 tot 19 graden.

4 uur geleden
Meer mensen zeggen gelovig te zijn

DEN HAAG (ANP) - Een grotere groep mensen gaf vorig jaar aan bij een kerkelijke of levensbeschouwelijke stroming te horen dan in 2023. Sinds het eerste meetmoment van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2010 is het aandeel gelovige mensen in Nederland elk jaar afgenomen, maar vorig jaar stopte deze daling.

6 uur geleden