Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Colombia en Venezuela op slot vanwege coronavirus

Colombia en Venezuela op slot vanwege coronavirus

CARACAS (ANP) - Venezuela plaatst het hele land in quarantaine nadat het aantal besmettingen maandag met 16 steeg naar in totaal 33. Colombia sluit zijn grenzen vanaf dinsdag tot 30 mei in een poging verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Daar zijn 54 mensen geïnfecteerd met het longvirus.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei tijdens een televisietoespraak dat de vergaande maatregel noodzakelijk is en dat hij verwacht dat de coronacrisis pas net is begonnen. Maar veel inwoners verlieten toch hun huizen omdat ze het zich niet kunnen permitteren om niet te werken. Venezuela verkeert al geruime tijd in een diepe economische crisis.

Maduro vertelde dat Cuba schepen vol medicijnen stuurt en dat vanuit China beschermende kleding en duizenden testkits worden verscheept richting het land.

De economie van Venezuela is erg afhankelijk van olie-export. Door de uitbraak van het coronavirus en een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland zijn de olieprijzen sterk gedaald. Volgens Maduro ligt de prijs voor een vat Venezolaanse olie inmiddels onder de productiekosten.

Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen worden steeds meer maatregelen genomen nu het virus om zich heen grijpt. Chili en Peru hebben maandag hun grenzen gesloten. In Chili is het aantal besmettingen binnen een dag verdubbeld en staat het totaal op 155. In Peru is de noodtoestand uitgeroepen.

Ook in Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay zijn grenzen gedeeltelijk op slot. In Paraguay geldt zelfs een avondklok. Ook daar neemt het aantal besmettingen snel toe. De minister van Gezondheid van Mexico heeft maandag bevestigd dat het aantal geïnfecteerden in zijn land is gestegen van 53 naar 82.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

45 minuten geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

1 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

3 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

3 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

5 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

8 uur geleden