Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Collega's De Vries: hij zette misdaadjournalistiek op de kaart

Collega's De Vries: hij zette misdaadjournalistiek op de kaart

AMSTERDAM (ANP) - "Peter was degene die misdaadjournalistiek echt op de kaart heeft gezet. Hij heeft zich heel erg ingezet voor nabestaanden, hij is gewoon ongelooflijk belangrijk geweest voor de misdaadjournalistiek in Nederland." Dat zegt Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf, tegen de NOS. Donderdag overleed De Vries op 64-jarige leeftijd nadat hij vorige week dinsdag in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten.

Van Wely en De Vries kwamen elkaar vaak tegen bij rechtszaken, zaten samen vaak bij talkshows, en wisselden vaak informatie uit over zaken. "Ik had een bijzondere band met Peter en vind het verschrikkelijk triest en ik kan er ontzettend kwaad over worden wat er gebeurd is", zei Van Wely. "Hij is uniek, een gedreven iemand, ook een knorrepot. Ontzettend behulpzaam, je kon hem dag en nacht bellen voor allerlei dingen."

"Dan belde je hem over een hele oude zaak, en dan had hij weer een telefoonnummer van 12 of 13 jaar geleden, dat bewaarde hij allemaal", vertelt Van Wely. "En hij heeft mij geleerd: besteed veel aandacht aan nabestaanden. Dat is de meest dankbare taak in misdaadjournalistiek."

Vreselijk verdrietig

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf laat op Twitter weten dat ze het nieuws van het overlijden van De Vries "vreselijk verdrietig" vindt. "Een crimefighter is niet meer. Heel veel sterkte aan al zijn geliefden."

Misdaadjournalist en programmamaker Kees van der Spek, die jarenlang nauw samenwerkte met De Vries, vindt het lastig al terug te blikken op het leven van De Vries. "Ik wil dat nog niet", zei hij donderdagmiddag tegen NPO Radio 1. Van der Spek was de rechterhand van De Vries bij het programma 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. "We hebben 17 jaar samen de wereld overgevlogen en avonturen meegemaakt. Hij heeft mij het vak geleerd. Alles moet kloppen wat je doet, het moet waar zijn. En ik heb gezien hoe hij er tot in het uiterste voor nabestaanden was. "

Meer uit Binnenland

Halsema prijst Olaf om strijd tegen intolerantie en bekrompenheid

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft Erwin Olaf woensdag op zijn uitvaart geprezen om zijn "vastberadenheid om niet opzij te gaan voor intolerantie en bekrompenheid". Halsema sprak deze woorden in de Westerkerk in Amsterdam, waar de plechtigheid plaatsvond. Halsema herdacht Olaf, die vorige week op 64-jarige leeftijd overleed, aan de hand van zijn foto Joy die hij in de jaren 80 maakte.

5 minuten geleden
Staten Gelderland stemmen voor onderzoek naar gedrag commissaris

ARNHEM (ANP) - Provinciale Staten (PS) van Gelderland hebben woensdag unaniem besloten om een extern, onafhankelijk onderzoek te starten naar mogelijk ongewenst gedrag van commissaris van de Koning John Berends. De drie plaatsvervangend voorzitters van PS gaan nu de vragen formuleren waarop dit onderzoek antwoord moet geven. De Staten willen dat het onderzoek zich nadrukkelijk beperkt tot de aantijgingen tegen de commissaris. Zaken als gevoelens van onveiligheid op de werkvloer horen niet thuis bij PS en worden bovendien al onderzocht, omdat daar al eerder signalen over waren, zei provinciebestuurder Peter Drenth, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft.

26 minuten geleden
Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

DORDRECHT (ANP) - Een "echte opsteker", zo noemt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht de uitspraak van de rechtbank in de zaak die vier gemeenten tegen Chemours en voorloper DuPont hebben aangespannen. De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat het chemische bedrijf uit Dordrecht in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot ontstond tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

28 minuten geleden
Spelersbus Feyenoord onder politiebegeleiding ArenA binnengereden

AMSTERDAM (ANP) - De spelersbus van Feyenoord is onder politiebegeleiding de Johan Cruijff ArenA binnengereden. Dat meldt een ANP-verslaggever die ter plaatse is. De Rotterdamse club speelt woensdag in de ArenA vanaf 14.00 uur zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Ajax uit.

1 uur geleden
Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

1 uur geleden
MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

1 uur geleden
Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

1 uur geleden