Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Collecties over slavernij en Erasmus in 'geheugen van de wereld'

Collecties over slavernij en Erasmus in 'geheugen van de wereld'

DEN HAAG (ANP) - Vier historische collecties waar Nederland bij betrokken is, hebben een speciale status gekregen: ze zijn bijgeschreven op het zogeheten Memory of the World Register van Unesco. De vermelding in het 'geheugen van de wereld' komt er onder meer voor diverse collecties over mensen die tot slaaf waren gemaakt en hun afstammelingen in het Nederlandse deel van het Caraïbisch gebied. Ook de Erasmus Collectie Rotterdam is op het register bijgeschreven.

Unesco is de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Het werelderfgoed helpen beschermen en promoten is een van de taken van de organisatie. Daar horen niet alleen gebouwen bij, maar dus ook archieven, boekencollecties en bijvoorbeeld muziek of films.

De Erasmus Collectie is de grootste collectie boeken van en over de Rotterdamse denker Desiderius Erasmus (geboren tussen 1466 en 1469 - overleden in 1536). In totaal telt de collectie ruim drieduizend boeken van voor 1900. De Bibliotheek Rotterdam heeft ze in bezit.

De Digitale Stad

Een tweede exclusief Nederlandse inschrijving is De Digitale Stad. Dat is een digitaal netwerk dat halverwege de jaren 90 in Amsterdam werd opgezet en daarmee een pionier was in het uitbreiden van de internettoegang.

Het documentaire erfgoed over tot slaafgemaakten dat op de lijst is bijgeschreven, bevindt zich zowel in Nederland als in Suriname, Curaçao en Sint Maarten. Het gaat onder meer om slavernijregisters, aktes van de burgerlijke stand en vergoedingen die bij de afschaffing van de slavernij aan plantage-eigenaren werden betaald. Die afschaffing was voltooid in 1873.

De lijst is bedoeld om te voorkomen dat waardevolle collecties in de vergetelheid raken, of zelfs vernietigd worden. De vierde inschrijving is voor drie manuscripten over het leven op Atjeh, nu deel van Indonesië, van de vijftiende tot de zeventiende eeuw. Deze manuscripten, genaamd Hikayat Aceh, bevinden zich voor een deel in Indonesië en voor een deel in Leiden, in de Universitaire Bibliotheken.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

7 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

9 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

9 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

10 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

11 uur geleden