Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Collectief: Nederland moet werk maken van naleving kinderrechten

Collectief: Nederland moet werk maken van naleving kinderrechten

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet dringend werk maken van de naleving van kinderrechten, meldt het zogeheten Kinderrechtencollectief op basis van een verschenen rapport van de Verenigde Naties (VN). Het VN-Kinderrechtencomité heeft een flinke lijst verbeterpunten gepresenteerd, onder meer over geweld tegen kinderen, de toeslagenaffaire, migratie, de gevolgen van klimaatverandering en digitale kinderrechten.

Landen die het VN-kinderrechtenverdrag hebben ondertekend, leggen iedere vijf jaar verantwoording af aan het Kinderrechtencomité van de VN over hoe het daarmee staat in dat land. Het is de vijfde keer dat het comité met aanbevelingen voor Nederland komt.

Volgens het Kinderrechtencollectief, waarin partijen zitten zoals UNICEF Nederland, Terre des Hommes Nederland en de Nationale Jeugdraad, is het duidelijk wat Nederland moet doen als het gaat om kinderrechten. "Veel punten herkennen wij helaas. Het is zorgelijk dat zo veel zaken niet zijn aangepakt sinds de vorige aanbevelingen uit 2015", aldus voorzitter Huri Sahin.

VN-rapport

In het VN-rapport staat onder meer dat er grote verschillen bestaan tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten en er regionale verschillen zijn binnen Nederland wat betreft de toegang die kinderen en jongeren hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale bijstand en jeugdzorg. "Het maakt een verschil in welke gemeente een kind woont en dat heeft grote gevolgen voor kinderen in kansarme situaties", stelt het Kinderrechtencollectief.

Ook zijn er zorgen over het hoge aantal uithuisplaatsingen, waarbij specifiek de toeslagenaffaire wordt genoemd. Schulden mogen geen reden zijn voor uithuisplaatsing, stelt het VN-rapport volgens het Kinderrechtencollectief. Verder wordt gesteld dat kinderen die gedupeerd zijn als gevolg van die affaire, moeten kunnen rekenen op compensatie en psychosociale hulp.

Positief is het VN-comité over de uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet met een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid of handicap, aldus het Kinderechtencollectief.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

1 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

3 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

6 uur geleden