Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coldcaseteam Anne Frank geschokt door terugroepen boek

Coldcaseteam Anne Frank geschokt door terugroepen boek

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoeksleider Pieter van Twisk is "totaal verrast en geschokt" dat uitgeverij Ambos Anthos het boek over het verraad van Anne Frank uit de winkels haalt. Van Twisk gaf leiding aan het coldcaseteam dat concludeerde dat de familie Frank vermoedelijk verraden is door de Joodse notaris Arnold van den Bergh.

Een groep historici die het onderzoek onder de loep nam vindt die claim echter slecht onderbouwd. Het onderzoek van het coldcaseteam zou "amateuristisch" zijn en gebaseerd zijn op foutief brongebruik en de onderzoekers zouden last hebben gehad van tunnelvisie, zeggen de deskundigen.

Ambo Anthos besloot naar aanleiding van de analyse Het verraad van Anne Frank uit de handel te halen. De uitgeverij bood opnieuw "oprechte verontschuldigingen" aan mensen aan die door de inhoud van het boek gegriefd zijn.

Eerder al zei Ambo Anthos dat het niet kritisch genoeg was geweest en dat de conclusie in het boek over het verraad onvoldoende steun vond in het beschikbare feitenmateriaal. Van Twisk zegt het besluit van de uitgeverij niet te begrijpen. "We hebben nog geen contact met ze gehad", laat hij woensdag weten.

De onderzoeksleider stelt nog met een formele verklaring te komen. Dinsdag zei Van Twisk in een eerste reactie nog niets in het tegenonderzoek te hebben gelezen wat zijn theorie over Van den Bergh ontkracht.

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

25 minuten geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

5 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

5 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

8 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

15 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

15 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

15 uur geleden