Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CoinGecko: mogelijk ook veel Nederlandse gedupeerden door val FTX

CoinGecko: mogelijk ook veel Nederlandse gedupeerden door val FTX

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tienduizenden Nederlanders zijn mogelijk gedupeerd door het omvallen van de grote cryptobeurs FTX. Dat volgt uit gegevens van CoinGecko, dat veel statistieken rond de markt voor digitale valuta's bijhoudt. Volgens de site telde FTX van januari tot en met oktober dit jaar maandelijks 94.100 unieke bezoekers uit Nederland.

Hoeveel Nederlanders daadwerkelijk schade hebben en om wat voor bedragen het gaat, is niet bekend. Volgens een eerdere schatting zouden wereldwijd bij elkaar ongeveer 1 miljoen klanten en andere investeerders met miljardenverliezen te maken hebben door de snelle ineenstorting van het crypto-imperium van oprichter Sam Bankman-Fried.

Naar buiten gekomen gerechtelijke documenten wijzen uit dat het bedrijf zijn vijftig grootste schuldeisers in totaal 3,1 miljard dollar is verschuldigd. Voor sommige partijen gaat het om meer dan 200 miljoen dollar, in totaal tien schuldeisers zouden voor meer dan 100 miljoen dollar zijn gedupeerd. Omdat het om anonieme gegevens gaat, is niet duidelijk wie die grote schuldeisers precies zijn.

Liquiditeitsproblemen

FTX, dat ruim een week terug uitstel van betaling aanvroeg, begon te wankelen door de waardedaling van de eigen munt die het uitgeeft, de FTT. De cryptobeurs kampte door die val met liquiditeitsproblemen. Daarop kondigde branchegenoot Binance aan FTX te willen overnemen, maar die zag daar na boekenonderzoek vanaf. Heel veel geld van klanten van FTX zou spoorloos verdwenen zijn. Er wordt wel gewerkt aan een doorstart.

Volgens de bezoekersgegevens van CoinGecko zouden cryptobeleggers uit Zuid-Korea, Singapore en Japan het meest gedupeerd zijn door de problemen bij FTX. Nederland staat op de ranglijst van bezoekersaantallen op de 17e plek. Onder meer Hongkong, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland staan hoger. In Zuid-Korea, de hoogst genoteerde op de lijst, brachten bijna 300.000 mensen maandelijks een bezoek aan FTX.

Meer uit Financieel

Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

1 uur geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

1 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

1 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

2 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

2 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

2 uur geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

2 uur geleden