Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Code rood voor deel Nederland om storm Eunice

Code rood voor deel Nederland om storm Eunice

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

De code rood geldt vanaf 14.00 uur. In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, waar code geel geldt wegens zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

In de kustgebieden waarvoor code rood geldt, kunnen windstoten voorkomen tot 130 kilometer per uur. Voor de plekken waar code oranje geldt, is dit 100 tot 120 kilometer per uur. Daarbij heeft het KNMI ook besloten tot de code rood met het oog op de duur van de storm, zegt een woordvoerder. "Het is een heel lange storm", zegt ze. De storm kan tussen de vijf en negen uur duren. De storm piekt naar verwachting aan het einde van de middag en begin van de avond.

Kustprovincies

De meeste schade wordt verwacht in de kustprovincies, geeft de woordvoerder aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om bomen die omwaaien en rondvliegende dakpannen. "We willen niet dat mensen letsels krijgen", aldus de zegsvrouw. "Vandaar de extra waarschuwing."

Bij code oranje roept het KNMI mensen op voorbereid te zijn. Code rood betekent dat mensen actie moeten ondernemen, zegt de woordvoerder. In dit geval houdt dat volgens haar in dat mensen niet onnodig de deur uit moeten gaan. "Dat zie je nu goed gebeuren ook, dat mensen hun sportschool even overslaan en dat scholen eerder dicht gaan, bijvoorbeeld."

Zeldzaam

Het KNMI geeft niet vaak code rood uit. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018. De laatste keer code rood in het algemeen was op 13 juli vorig jaar, toen voor zware regen en wateroverlast.

Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind af.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

7 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

7 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

8 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

11 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

11 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

14 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

16 uur geleden