Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cocaïnevangst in juli van 8064 kilo grootste ooit in Nederland

Cocaïnevangst in juli van 8064 kilo grootste ooit in Nederland

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft op 13 juli in de haven van Rotterdam de grootste drugsvangst ooit in Nederland gedaan. In totaal zijn er 8064 pakketten van 1 kilo cocaïne uit twaalf pallets bananen gehaald, maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De vangst werd eerder stilgehouden vanwege onderzoek.

De drugs hebben volgens het OM een straatwaarde van 600 miljoen euro. De container was afkomstig uit Ecuador en kwam via Panama naar Rotterdam.

De verdovende middelen zijn gevonden tijdens een controle met drugshonden. De drugs zijn inmiddels vernietigd. De zaak is verder in onderzoek door het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de FIOD, de douane, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie.

Dankwoord douane directeur

Directeur Peter van Buijtenen, directeur douane in de haven van Rotterdam, prijst op X, het voormalige Twitter, het vakmanschap van de douanemedewerkers. "We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze HARC-partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen."

Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën complimenteert de douane en het samenwerkingsverband. "Dankzij hun vakmanschap hebben zij met ruim 8000 kilo cocaïne de grootste drugsvangst tot nu toe dit jaar gedaan!", laat ze weten. Ook demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz reageert verheugd. "We treden intensiever op tegen drugscriminelen, op allerlei verschillende vlakken. En dit is één van de resultaten. Enorm trots op de nauwe samenwerking tussen onze diensten", zegt Yeşilgöz.

Vorige record

De cocaïnevangst verpulvert het vorige record, dat stamt uit 2005 toen er 4600 kilo cocaïne in de haven werd gevonden. Toen was de cocaïne verstopt in twee grote haspels met staalkabels. De grootste cocaïnevondst van dit jaar was eind juni, toen de douane ruim 3500 blokken coke aantrof tussen de bananen. Ook die container kwam uit Ecuador.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd in totaal 29.702 kilo cocaïne in beslag genomen tijdens drugsvangsten in Nederland. De douane zag bij drugsvangsten in de eerste helft van dit jaar dat meer dan de helft van de onderschepte zendingen juist kleiner was dan 100 kilo. Criminelen zouden meer aan risicospreiding doen, zei de douane vorige maand in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Meer uit Binnenland

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

39 minuten geleden
Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

1 uur geleden
Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo'n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

1 uur geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

1 uur geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

2 uur geleden
13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

2 uur geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

3 uur geleden