Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC wil dit jaar nog verbod op 'homogenezing'

COC wil dit jaar nog verbod op 'homogenezing'

DEN HAAG (ANP) - Belangenorganisatie COC Nederland is niet blij dat het demissionaire kabinet niet met een verbod op conversietherapieën, ook wel homogenezing genoemd, zal komen. Er komt een onderzoek naar de "verdere juridische mogelijkheden" om de praktijken aan banden te leggen "die gericht zijn op het veranderen van de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een individu". Dat onderzoek komt tussen juni en oktober volgend jaar, waardoor een besluit aan een nieuw kabinet zal zijn. Dat schrijven zorgminister Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (beiden CDA) aan de Tweede Kamer.

Het COC wil dat er dit jaar een wettelijk verbod komt. "We hebben lang genoeg gewacht,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen. Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent."

De ministers reageren op een onderzoek van onderzoeksbureaus Ateno en Bureau Beke over de conversiepraktijken. Sinds de publicatie van het onderzoek, heeft een ruime meerderheid van de Kamer om een verbod op dit soort praktijken gevraagd, die "met name in (orthodoxe) kerkelijke kringen" voorkomen.

Nader onderzoek

Maar "het is nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke wijze het voorkomen en tegengaan van homoconversie het meest succesvol kan worden gerealiseerd", schrijven de bewindsmannen aan de Kamer. Daar is dus nader onderzoek voor nodig. Wel wil het kabinet enkele maatregelen nemen om de conversietherapieën "krachtiger" tegen te gaan. Zo komen er steunpunten voor lhbti'ers.

Ook wordt in de tussentijd een 'gedragscode' opgezet, "waarmee een norm kan worden gesteld ten aanzien van seksuele identiteit in relatie tot geloof en levensovertuiging". Die gedragscode kan ook een "duidelijk handvat" bieden aan de rechter. Sommige aspecten van conversiepraktijken zijn namelijk al in strijd met de wet, bijvoorbeeld als er sprake is van dwang. Het Humanistisch Verbond moet samen met religieuze koepelorganisaties werken aan deze gedragscode.

Meer uit Binnenland

Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

1 minuut geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

4 minuten geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

5 minuten geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

3 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

3 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

9 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

10 uur geleden