Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC wil dit jaar nog verbod op 'homogenezing'

COC wil dit jaar nog verbod op 'homogenezing'

DEN HAAG (ANP) - Belangenorganisatie COC Nederland is niet blij dat het demissionaire kabinet niet met een verbod op conversietherapieën, ook wel homogenezing genoemd, zal komen. Er komt een onderzoek naar de "verdere juridische mogelijkheden" om de praktijken aan banden te leggen "die gericht zijn op het veranderen van de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een individu". Dat onderzoek komt tussen juni en oktober volgend jaar, waardoor een besluit aan een nieuw kabinet zal zijn. Dat schrijven zorgminister Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (beiden CDA) aan de Tweede Kamer.

Het COC wil dat er dit jaar een wettelijk verbod komt. "We hebben lang genoeg gewacht,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen. Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent."

De ministers reageren op een onderzoek van onderzoeksbureaus Ateno en Bureau Beke over de conversiepraktijken. Sinds de publicatie van het onderzoek, heeft een ruime meerderheid van de Kamer om een verbod op dit soort praktijken gevraagd, die "met name in (orthodoxe) kerkelijke kringen" voorkomen.

Nader onderzoek

Maar "het is nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke wijze het voorkomen en tegengaan van homoconversie het meest succesvol kan worden gerealiseerd", schrijven de bewindsmannen aan de Kamer. Daar is dus nader onderzoek voor nodig. Wel wil het kabinet enkele maatregelen nemen om de conversietherapieën "krachtiger" tegen te gaan. Zo komen er steunpunten voor lhbti'ers.

Ook wordt in de tussentijd een 'gedragscode' opgezet, "waarmee een norm kan worden gesteld ten aanzien van seksuele identiteit in relatie tot geloof en levensovertuiging". Die gedragscode kan ook een "duidelijk handvat" bieden aan de rechter. Sommige aspecten van conversiepraktijken zijn namelijk al in strijd met de wet, bijvoorbeeld als er sprake is van dwang. Het Humanistisch Verbond moet samen met religieuze koepelorganisaties werken aan deze gedragscode.

Meer uit Binnenland

Slagerijen druk in de weer vanwege ramadan

DEN HAAG (ANP) - Islamitische slagerijen hebben de handen vol aan klanten die inkopen doen voor de ramadan, blijkt uit een rondgang van het ANP. In meerdere zaken staat dinsdag een rij. De vastenmaand begint voor de meeste moslims afhankelijk van de stand van de maan. Naar verwachting begint de ramadan donderdagochtend.

12 minuten geleden
TikTok na Nederlands verbod: door geen enkele staat gecontroleerd

ROTTERDAM (ANP) - TikTok is het niet eens met de oproep van het kabinet aan rijksambtenaren om de app onmiddellijk te verwijderen van de werktelefoon. "TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok", laat de dienst in een reactie weten.

15 minuten geleden
Henny Cruijff op 78-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Henny Cruijff, de broer van Johan Cruijff, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Amsterdamse sportwinkel Smit-Cruyff, waar Cruijff jarenlang eigenaar van was, na berichtgeving hierover van AT5. De sportzaak kreeg maandagochtend bericht van het overlijden van de ondernemer.

16 minuten geleden
Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

1 uur geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven en de combinatie blijft beperkt tot maximaal twee namen.

1 uur geleden
Boswachters vragen om rust in broedseizoen

AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en De Landschappen vragen op de eerste dag van de lente om "rust in de kraamkamer van de natuur". Delen van natuurgebieden worden tijdelijk afgesloten nu het broedseizoen is begonnen. Het is niet de bedoeling dat recreanten dan toch in die gebieden komen. Ook moeten ze overal op de paden blijven en honden aan de lijn houden. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

3 uur geleden