Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC: nogal slap dat minister OneLove-band niet draagt

COC: nogal slap dat minister OneLove-band niet draagt

DEN HAAG (ANP) - COC Nederland, de landelijke lhbti-belangenorganisatie, vindt het "nogal slap" dat sportminister Conny Helder dinsdag tijdens het WK-duel tussen Nederland en Qatar een OneLove-speldje draagt, en niet de OneLove-band. "Ministers van België en Duitsland hebben de band ook gedragen, dus we vinden het eerlijk gezegd nogal slap dat de minister enkel een speldje draagt", zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Volgens COC zou de minister "dit slappe symbool kunnen goedmaken door wel over het onderwerp in gesprek te gaan met autoriteiten in het land". Op die manier zou er verbetering kunnen komen voor lhbti'ers in Qatar. "En daar is het ons natuurlijk uiteindelijk om te doen."

Ook Amnesty hoopt dat de minister zich uitspreekt bij de autoriteiten, bijvoorbeeld over een compensatiefonds voor getroffen migrantenarbeiders, vrouwenrechten en rechten voor lhbti'ers. "Dat hebben we nog niet gehoord van haar. Het liefst zien wij dat ze daar in het openbaar wat over zegt." Of de minister een OneLove-speldje of OneLove-band draagt, is voor Amnesty minder belangrijk. "Wij vinden het prima als er een zo'n mooi symbool tegen discriminatie wordt ingezet. In welk vorm dat is, dat maakt ons niet zoveel uit."

Vierkant achter gedachte

Helder zegt dinsdag vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne te staan. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

OneLove is een initiatief van het ministerie van VWS en de KNVB, en staat voor mensenrechten en is tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Ministers van Duitsland en België droegen de band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Het WK voetbal is omstreden, omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten maar ook van lhbti'ers in Qatar. De leiding van de KNVB besloot eerder al tijdens de wedstrijd geen OneLove-band, maar een OneLove-speldje te dragen.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

12 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

18 uur geleden