Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

De meerouderschapswet moet ervoor zorgen dat kinderen meerdere juridische ouders kunnen hebben en geen maximum van twee, zoals nu het geval is. Deze wet maakt onderdeel uit van COC's Regenboogakkoord, dat het nieuwe kabinet volgens het regeerakkoord wil gaan uitvoeren.

"Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn’" zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Er ligt een prachtige kans voor minister Weerwind om dit nu snel te regelen en wij zullen hem daar graag bij helpen."

Geslachtsregistratie

COC Nederland pleit er in de brief aan Weerwind ook voor dat iedere Nederlander de geslachtsregistratie in het paspoort makkelijk moet kunnen veranderen naar een ‘X’ in plaats van ‘M’ of ‘V’. Dit voor mensen die zich bijvoorbeeld geen man of vrouw voelen of niet willen dat hun geslacht in hun paspoort staat. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken diende op dit punt onlangs een voorstel in.

Ook zeggen de belangenorganisaties een goede draagmoederschapsregeling te willen en een verbetering van de wet die het wijzigen van de geslachtsregistratie mogelijk maakt. Daarnaast stellen de organisaties voor om interlandelijke adoptie weer mogelijk te maken vanuit landen waar geen problemen rond adoptie zijn geconstateerd. De regering zette de interlandelijke adoptie in februari 2021 stop vanwege ernstige misstanden in een aantal landen.

COC Nederland stuurde de brief mede namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Bi+ Nederland en de Nederlandse stichting voor regenbooggezinnen Meer dan Gewenst.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
kan het nog gekker?? je hebt 2 ouders--papa en mama. zie je het voor je? "ik heb 3 papa's en 2 mamma;s."

Meer uit Binnenland

Kamer wil sneller actie tegen racisme en discriminatie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer en sneller werk maken van de aanpak van discriminatie en racisme. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het te lang duurt tot er concrete maatregelen worden getroffen op de terreinen waar het misgaat, zoals op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de woonsector en bij de politie. Aanleiding voor het debat was onder meer het Turkse gezin in Giethoorn dat na langdurig getreiter en intimidatie verhuisde, ook omdat de politie niet adequaat optrad.

2 uur geleden
Vermiste jongeman dood gevonden in Sittard, mogelijk misdrijf

SITTARD (ANP) - In een bos bij de wijk De Kollenberg in Sittard is donderdagmiddag het stoffelijk overschot gevonden van een sinds 11 mei vermiste 19-jarige man uit Sittard. De politie zegt sterke vermoedens te hebben dat de jongeman door een misdrijf om het leven is gekomen.

2 uur geleden
Examenklachten: computer op z'n kop en verkeerde tijd op klok

UTRECHT (ANP) - Op de zesde examendag is de klachtenteller van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in totaal de 200.000 klachten gepasseerd. Donderdag kwamen vijfduizend klachten binnen over het examen natuurkunde voor het vwo, waarbij vooral vraag twintig, over de lichtsnelheid, voor hoofdbrekens zorgde, zegt een woordvoerder.

2 uur geleden
Bussen geregeld voor vervoeren asielzoekers vanuit Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is gelukt om tweehonderd asielzoekers in bussen vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel te vervoeren naar opvanglocaties in het Brabantse Budel en het Drentse Vledder, zo meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag. Hierdoor hoeven er geen mensen op stoelen te slapen in de nacht van donderdag op vrijdag.

3 uur geleden
Rutte: niet meer pantserhouwitsers naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat niet meer pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren. "Ik denk echt dat het hier voorlopig bij blijft", zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Nederland en Duitsland hebben samen twaalf pantserhouwitsers aan de regering in Kiev geschonken.

5 uur geleden
VluchtelingenWerk: breng mensen Ter Apel naar opvang Oekraïners

TER APEL (ANP) - Het is "met alles wat gaande is in Ter Apel" niet langer houdbaar om opvangplekken specifiek voor vluchtelingen uit Oekraïne vrij te houden, zo zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk donderdag. De organisatie pleit voor het opheffen van de scheiding van vluchtelingen die nu nog wordt gehanteerd en vindt dat de mensen vanuit het overvolle aanmeldcentrum in Groningen naar de beschikbare opvangplekken moeten worden gebracht. Het aantal vrije bedden voor Oekraïners ligt nu rond de 9000, terwijl het aanmeldcentrum in Ter Apel al langer gebukt gaat onder de instroom en beperkte uitstroom van asielzoekers.

6 uur geleden
Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

UTRECHT (ANP) - Slechts 1 procent van de deltagebieden met dijken, zoals in Nederland, is beschermd tegen zeespiegelstijging. Wetenschappers melden dat in een nieuw onderzoek naar oplossingen die moeten voorkomen dat rivierdelta's verdrinken. Het team met onder meer geografen, sociologen en natuurwetenschappers heeft in kaart gebracht welke goede manieren er al zijn om deltaland op te hogen.

6 uur geleden